• 瀏覽: 98,000
  • 回覆: 629
  • 追帖: 4
+7
引用:
原帖由 石子宏 於 2022-10-6 09:52 發表
坐車讓座再次成為市民之間的衝突原因。今日(5日)在社交網絡流傳一段影片,兩名女子在東鐵綫的車廂內,與多位乘客爭論。據指是兩女子因為要求乘客讓座予她們的子女而起爭執,其中有女子解釋要乘客讓坐予小朋友是因為「小朋友怕跌親」、「細路一定要坐」。

今午在大埔Facebook群組,有網民上載4段影片予網民評理。在影片中,有

...
"要求乘客讓座"
“要求”同"讓”根本contradictory!
乜嘢係要求?
乜嘢叫做讓?

引用:
原帖由 石子宏 於 2022-10-6 09:52 發表
坐車讓座再次成為市民之間的衝突原因。今日(5日)在社交網絡流傳一段影片,兩名女子在東鐵綫的車廂內,與多位乘客爭論。據指是兩女子因為要求乘客讓座予她們的子女而起爭執,其中有女子解釋要乘客讓坐予小朋友是因為「小朋友怕跌親」、「細路一定要坐」。

今午在大埔Facebook群組,有網民上載4段影片予網民評理。在影片中,有

...
生仔真係要考牌!!!

引用:
原帖由 口腔花色核心 於 2022-10-6 10:59 發表
死仆街大陸人
黎香港發爛搶資源仲要香港人遷就佢
唔識字就讀多幾年書先啦

老 L 馮要讓??

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-10-6 10:21 發表
細路企下唔死得既, 咪以為老馮要人讓坐 
有次坐火車單邊位,有條中女叫我讓半邊蘿柚位比佢坐

兩個細佬仔食花生 ....
好似已經慣咗
魔鬼就係咁練成

引用:
原帖由 applecoffee 於 2022-10-6 10:19 發表
為咗小朋友坐位, 寧願搞大件事都要迫對方讓座. 那兩位媽媽時間何其多
.
讓比你人情,唔讓比你道理

惡過隻老虎
如果呢單嘢發生係美國 ......
兩位C9應該唔敢咁撚惡
其實大家都好同情佢地老公
講完

怪獸家長何其多

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-10-6 10:21 發表
細路企下唔死得既, 咪以為老馮要人讓坐 
根本俾佢哋都坐唔定

引用:
原帖由 siutatbo 於 2022-10-6 11:10 發表

呆婦嚟喎!
佢冇講錯,呆灣係大陸不可分割的一部份。🤣🤣🤣🤣

哎呀!似乎唔係咁夠鐵路車,
造多幾部車出黎,咁大家個
個都有座位坐,就不會成日
噪交啦。

好似足球比賽咁啦,一人派
一粒波,任佢射, 就唔使搶
餐死,夾硬搶人粒波黎射咁
野蠻啦。

人地無責任一定要讓坐俾佢哋,除非佢哋坐左關愛座

引用:
原帖由 apo123 於 2022-10-6 10:43 發表

如果是事實, 呢對台灣媽媽真是有做足功課先里香港, 知道真香港人特別賤, 一聽到鬼話, 就立即變身成為有禮的人, 好有禮貌回答.....YES, WHY NOT..., 一聽到國語就會發惡,黑口黑面跟住里, 之後會唔會群打您地, 真是要睇果日運氣
一針見血

引用:
原帖由 proteca 於 2022-10-6 10:52 發表

各處鄉村各處例,如你問得人哋嘅意願,就表示你就係想人哋讓座畀你個小朋友,如果唔係,你連問都唔使問,用台灣同香港作比較,根本就沒有得比較,如要讓座給小朋友,咁請你們返台灣搭你門嘅地鐵吧
呃香港人唔知?
台灣人真係咁有禮必然會讓?
去google一下就一大堆
台灣因為博愛座要唔要讓座爭論多年
有支持廢除,有支持保留
重點係優先...優先並唔係必然
對方唔肯讓,法律並冇規定博愛座必需要讓
所以去過台灣就知
搭台灣捷運,會見到一個怪現象
有時車廂逼滿人,滿座有一堆人寧願企,博愛座冇人坐
點解? 就係怕呢啲所謂開口要人讓位的魔人
唔夠老或唔係孕婦之類的,都唔好意思坐
怕坐底之後會俾人鬧
睇新聞報導,有個老婦強行要個後女大學生讓座
女大生話大姨媽黎身體不適
個老婦仍然鬧爆
呢啲事係台灣層出不窮

話時話,有啲年紀太細細路根本坐唔定
你讓個位俾佢,仲係個座位跳黎跳去
父母都唔去管教一下

https://www.youtube.com/watch?v=OJx6J2AHA5E

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]