• 瀏覽: 27,045
  • 回覆: 107
本港昨增3,642宗新冠肺炎確診,單日數字較前日多300多宗,包括324宗輸入個案。自上月26日實施「0+3」入境安排以來,輸入個案由首7日的約200宗,新增至過去3日各逾270宗,但整體確診數字未見明顯反彈。政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌認為,若「0+3」實行兩周後疫情沒有明顯反彈,政府便應在11月前考慮

本港昨增3,642宗新冠肺炎確診,單日數字較前日多300多宗,包括324宗輸入個案。自上月26日實施「0+3」入境安排以來,輸入個案由首7日的約200宗,新增至過去3日各逾270宗,但整體確診數字未見明顯反彈。政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌認為,若「0+3」實行兩周後疫情沒有明顯反彈,政府便應在11月前考慮推行「0+0」並盡早通知,因屆時有多個大型會議和活動舉行,「0+3」將對參加者構成不便。

社交距離措施今日放寬,包括食肆增至12人一枱等。許樹昌稱,本港目前疫苗接種率愈來愈高、港大病毒即時有效繁殖率近日維持約0.77,認為現有條件放寬措施,如疫情無反彈更可繼續放寬。他又說,病毒現已植根社區,可考慮取消用「安心出行」。

昨多6間院舍錄得7宗個案,有20人需要檢疫;644間學校昨呈報977名師生陽性個案,有16間學校的17個班級需要停面授一周。醫管局公布多10名患者離世,第五波疫情累計9,981宗死亡個案。

如果要通關真係冇理由再叫遊客download多個安心出行

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/病毒繁殖率維持約0.77-許樹昌-有條件放寬防疫-撤-安心-/341643

莫非同復必泰合作關係已結束?
竟然唔叫人打令你抗體爆標既復必泰

誤導市民的豬家

仲等11月?
醒少少啦!

有咗而家証實可以減低死亡風險八成嘅口服藥
基本上疾患已可言受控
問題係香港政府係咪仲當自己存貨係黃金咁,唔用嚟寬鬆咁幫助可以用嘅患者
美國一早就不問病歷,只要証明確診
走去任何一間藥房連鎖店,就可以免費取得一週期口服藥
美國而家坐滿十萬八萬嘅球賽事,已經打咗起碼成年
三億人嘅國家,平均每日死嘅係四百幾人
香港閉關自守,仍未能接受清零只係癈話
有藥可抑制,新冠早已成為風土病

無左針紙
「黃」專家異口同聲話取消安心
嘩….
不過我都支持既
多300萬人入餐廳酒樓堂食消費

繁殖率低過1, 的確係向好方向邁進, 希望盡快同國內通關

比卡超仲唔搞撤口罩令?帶一世口罩痴線咩

餐飲死,一條龍好多都跟住香

引用:
原帖由 mhz 於 2022-10-6 10:41 發表
比卡超仲唔搞撤口罩令?帶一世口罩痴線咩
口罩只是其次
應該取消所有強制的PCR檢測,包括旅客
就算陽性,也要取消所有強制隔離

社會要複常,就要當流感,你會不會要求流感者隔離?

咁如果繁殖率高返嘅時候係未又要開始收緊先

日日幾千宗叫取消 食左藥未

安心出行,廢App一個,很多他方拍唔拍冇人理亦都理唔到。
時間可以自己輸入又得,追蹤個屁咩

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2022-10-6 10:04 發表
基本上疾患已可言受控
問題係香港政府係咪仲當自己存貨係黃金咁,唔用嚟寬鬆咁幫助可以用嘅患者
後遺症

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2022-10-6 10:04 發表
基本上疾患已可言受控
師兄如果你有睇微博
你會見到一班專家
而家除非有真正突破性進展
譬如paxlovid被FDA批准使用
而家已經唔太願意評論疫情或疫苗
大家都感覺到呢個已經唔係社會健康事件