• 瀏覽: 40,557
  • 回覆: 362
+13
各國也有不同的文化差異,移民需要花時間融入當地。有名全家移民英國的港爸於網上發文分享為7歲女兒準備上學午餐飯盒卻遇上挫敗的經歷,女兒哭訴不想帶飯糰和炒麵,因其他同學都是吃蛋糕、餅乾和薯片,女兒於學校被當成異類,他不知如何幫女兒。不少網民留言安慰他已做得好好,「爸爸辛苦了,欣賞您一直以來的用心,您都係為咗小朋友嘅健康着想」,建議「畀佢食school lunch(學校飯盒)又食下您整嘅愛心餐囉,咁樣就一舉兩得」。

該名港爸於fb群組「食在英國 超市好物/飲食情報分享區」發文表示,日前晚上睡覺時,女兒哭着說出上學的感受,稱不想帶飯糰和炒麵當午餐,因其他同學都是吃蛋糕、餅乾和薯片,「我吃這些的時候都冇人同我一齊食,他們覺得我好奇怪,冇人同我玩,我自己行嚟行去」。

樓主指出,一直覺得自己每天準備的是最好的午餐,沒料到「現實和理想總會有落差」,他感到有點失落,聽到女兒的話也差點想哭出來,「我不知道怎樣可以幫助她,我不知道如何是好」,只能與女兒一起祈禱,又說決定這段時間暫停為女兒準備午餐盒。樓主其後補充,翌日送女兒上學時,一起相討了融入同學之間的方法,他提議買些小包裝的小熊軟糖請同學吃。

佢知唔知自己害左個女嘅一生?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/熱爆話題/821969/移民英國辛酸-港爸為7歲女整愛心午餐飯盒-食飯糰被同學當異類

去了英國就該入鄉隨俗,天天炸魚薯條+ 番茄豆子

之前仲聽過話港人帶飯返學校食, 當地同學一聞到食物味大嗌「好臭」, 移民就係咁架啦, 要溶入當地先得, 好多外國人跟本未吃過外國食物, 不像香港什麼國家美食都能享盡, 所以聞到不習慣既氣味咪會覺得臭囉

引用:
原帖由 robin09 於 2022-10-6 09:30 發表
去了英國就該入鄉隨俗,天天炸魚薯條+ 番茄豆子
最慘係害咗個女

又唔融入人地社會文化 

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2022-10-6 09:43 發表

最慘係害咗個女
點會呀
黃人話為下一代自由移民
寧願丟低兩老在港自生自滅

移英就融入英國本土喇上英討同本土交流時政同育兒心德咪日上香討尋慰藉先得架

引用:
原帖由 touya08 於 2022-10-6 09:41 發表
之前仲聽過話港人帶飯返學校食, 當地同學一聞到食物味大嗌「好臭」, 移民就係咁架啦, 要溶入當地先得, 好多外國人跟本未吃過外國食物, 不像香港什麼國家美食都能享盡, 所以聞到不習慣既氣味咪會覺得臭囉
喺班房食螺螄粉

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2022-10-6 09:43 發表

最慘係害咗個女
細佬適應力很強,過幾個月就能完全適應了,以後就是純正英國人,非常值得。
入鄉隨俗,落地生根,千萬別回來。

另類歧視

整三文治帶返學校,再加罐可樂。

小學雞記者 :
係  商討
唔係  相討

假既!西方社會係豉由民煮各家,共融社會,唔會有歧視嘅

引用:
翌日送女兒上學時,一起相討了融入同學之間的方法,他提議買些小包裝的小熊軟糖請同學吃。
證明仲未撚醒, 請D鬼仔鬼妹食軟糖?

慢慢就慣了, 黃絲可以當冇事發生

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]