• 瀏覽: 22,484
  • 回覆: 221
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Hayashi8 於 2022-10-6 07:55 發表
同違泊一樣,揸得車預咗,冇錢坐公交啦
所以你話紅隧或者東隧加多廿蚊,即係話我一個月都係加多千零蚊。如果我一定要嗰個時間去嗰個地方,咁我點解唔畀多一千幾百,要我行大運呢?嚟緊將軍澳通去東隧新路一開,可能情況又有所改善,減少咗東隧去觀塘差館嗰一段。入將軍澳又或者去秀茂坪嘅車輛,唔使再爬山入上將軍澳隧道,亦都可以減少塞車情況!

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-10-6 05:32 發表
為改善港島交通擠塞,港府擬於西區海底隧道專營權明年8月1日屆滿時,一併實施紅隧、東隧和西隧三隧分流及「擠塞徵費」方案。本報日前率先報道,方案最快今年12月提交立法會審議;有消息指港府認為三隧劃一收費不可行,初步建議調整收費偏向溫和,繁忙時間紅隧、東隧私家車收費加20元;西隧則減5至10元。議員建議隧道收費長遠應每兩至3年檢討一次,並取決於駕駛者使用量而適時調整,以免「拗餐死」。

轉載;

消息指 ...
加得太少,政府做野唔夠狠少少

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-6 07:55 發表
只係加私家車
如果真係揸得個私家車出嚟,一個月畀多千幾蚊,有乜所謂呀?因為而家油錢咁貴,如果要行大運,洗費更加多。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-6 07:56 發表

揸得車,唔志在
正如我上面所講啦!一日來回就算係繁忙時間,我都係畀多千零蚊,點解我唔用呀?所以根本加價,都減少唔到擠塞情況。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-10-6 07:53 發表

紅隧係六幾年嘅設計!係貫穿香港至九龍,再入新界嘅主要幹道。(相等於一條中線)由於當年車輛數目冇而家咁多,附近周遭嘅建築物亦都冇咁多。做講30年前同30年後嘅今日,車輛嘅數目已經增加唔少。政府可以分長中短三個計劃,詳細去考慮怎樣解決塞車情況。

長遠計劃就係凍結或者減少車輛數目,但係又會以商業社會,自由市場否決呢個建議。因為新車落地稅,係可以有一定嘅收益。亦可以興建跨海大橋又或者第四條海底隧道。
...
車輛嘅數目已經增加唔少👈政府肯改住公屋唔可以買私家車只可以買搵食車應該可以減小三至四成私家車數目

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-6 07:57 發表

西隧到期收回先實行
所以咪係囉!自從三年前中環灣仔繞道開通咗之後減少咗銅鑼灣去中環來回嘅交通擠塞。嚟緊東隧入將軍澳又有新路,大家睇清楚都未遲。

引用:
原帖由 touya08 於 2022-10-6 08:00 發表

唔明,又話香港好dry,被英國搶晒D「人才」,被新加坡搶晒D生意,被澳門搶晒D遊客。無人自然無車咁仲諗咩塞車方案😂🤣😂🤣
無可否認真係有啲人去咗移民,但係香港嘅車輛數目,冇因為有移民大幅下降!

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-10-6 05:32 發表
為改善港島交通擠塞,港府擬於西區海底隧道專營權明年8月1日屆滿時,一併實施紅隧、東隧和西隧三隧分流及「擠塞徵費」方案。本報日前率先報道,方案最快今年12月提交立法會審議;有消息指港府認為三隧劃一收費不可行,初步建議調整收費偏向溫和,繁忙時間紅隧、東隧私家車收費加20元;西隧則減5至10元。議員建議隧道收費長遠應每兩至3年檢討一次,並取決於駕駛者使用量而適時調整,以免「拗餐死」。

轉載;

消息指 ...
全線鐵路減至半價就啱!非繁時段一律2元,增加鐵路使用率。
塞車,洗L理佢咩!
根本係為特權人士服務!
首先,香港鐵路網完善,鐵路未能覆蓋範圍極少塞車。
有咩人唔肯搭地鐵?
有車人士囉!
至於,商業車輛,塞車做少咗就加價,航運船運一樣道理,供求問題。

引用:
原帖由 lai-ken 於 2022-10-6 08:02 發表

多鳩餘,差廿蚊都係有分別,唔好話每日過海來回嘅人,每個禮拜過一次,一個月都差百幾二百蚊,咁啲人咪又人揀返紅隧,咁會繼續塞囉,所以係要劃一價錢先可以真正三隧分流
你絕對識嘢!如果我有需要用嗰條隧道,我一定畀多廿蚊一次。另外,可以試行一個禮拜,免費使用三條隧道,就可以初步見到每一條隧道,每一個鐘頭嘅車輛流量。從而有關方面,得到車輛嘅數目,再嚟定每一隧道收費。

引用:
原帖由 $_$_$ 於 2022-10-6 08:05 發表

加得太少,政府做野唔夠狠少少
你覺得應該要加幾多呀?

引用:
原帖由 bebe1226 於 2022-10-6 08:07 發表

車輛嘅數目已經增加唔少👈政府很改住公屋唔可以買私家車只可以買搵食車應該可以減小三至四成私家車數目
你講得又有啲道理。

引用:
原帖由 keung135 於 2022-10-6 06:28 發表
中信管理嘅西隧 應該要回收

庫房資源比私人機構賺錢
BOT形式就係咁架啦,政府出地、商人自己起自己管理,幾十年為期之後全數送畀政府,連一粒螺絲都無得走雞

引用:
原帖由 工廠男 於 2022-10-6 08:10 發表

全線鐵路減至半價就啱!非繁時段一律2元,增加鐵路使用率。
塞車,洗L理佢咩!
根本係為特權人士服務!
首先,香港鐵路網完善,鐵路未能覆蓋範圍極少塞車。
有咩人唔肯搭地鐵?
有車人士囉!
至於,商業車輛,塞車做少咗就加價,航運船運一樣道理,供求問題。
當我可以搭兩蚊車嘅時間,我都唔想揸咁多車。

引用:
原帖由 touya08 於 2022-10-6 08:13 發表

BOT形式就係咁架啦,政府出地、商人自己起自己管理,幾十年為期之後全數送畀政府,連一粒螺絲都無得走雞
大家合作,係時間結網收魚。

點解三隧劃一收費不可行?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]