• 瀏覽: 22,564
  • 回覆: 221
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-6 06:54 發表
係一邊加一邊減,唔係只識加
樓主有咩建議?

紅隧真係塞爆
所以我搭巴士都揀行西隧
紅隧係六幾年嘅設計!係貫穿香港至九龍,再入新界嘅主要幹道。(相等於一條中線)由於當年車輛數目冇而家咁多,附近周遭嘅建築物亦都冇咁多。做講30年前同30年後嘅今日,車輛嘅數目已經增加唔少。政府可以分長中短三個計劃,詳細去考慮怎樣解決塞車情況。

長遠計劃就係凍結或者減少車輛數目,但係又會以商業社會,自由市場否決呢個建議。因為新車落地稅,係可以有一定嘅收益。亦可以興建跨海大橋又或者第四條海底隧道。

中期可以同發展商,喺未來所有嘅大廈停車場出口,規定佢哋個位置。甚至乎喺現有嘅道路網絡,重新規劃行車方向。

短期可以改善現有道路網,例如設立適當嘅交通標誌,又或者道路標記,限制咗某一個出入口之車輛流量。每一部車可以考慮用自動收費模式(免費派發加自動轉帳)減少喺收費亭停留時間。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-10-6 05:32 發表
為改善港島交通擠塞,港府擬於西區海底隧道專營權明年8月1日屆滿時,一併實施紅隧、東隧和西隧三隧分流及「擠塞徵費」方案。本報日前率先報道,方案最快今年12月提交立法會審議;有消息指港府認為三隧劃一收費不可行,初步建議調整收費偏向溫和,繁忙時間紅隧、東隧私家車收費加20元;西隧則減5至10元。議員建議隧道收費長遠應每兩至3年檢討一次,並取決於駕駛者使用量而適時調整,以免「拗餐死」。

轉載;

消息指 ...
明年8月後全部免費最好

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2022-10-6 07:21 發表

要幾白痴先會建議隧道用分時段收費 ⋯⋯

為省錢實有人在隧道口製造塞車
如果樣樣都話要加費,就可以減少阻塞。個個都可以做專家啦!根本就諗無可諗,一味以加價去解決阻塞問題。如果我有需要喺嗰段時間過海,我最多畀多40蚊,一個月我都係畀多一千蚊,點解唔用呀?揸得架車出嚟就唔知再過一千蚊啦!

同違泊一樣,揸得車預咗,冇錢坐公交啦

只係加私家車

之前乜嘢呀?

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-10-6 05:52 發表
非常支持
揸得車,唔志在

引用:
原帖由 keung135 於 2022-10-6 06:28 發表
中信管理嘅西隧 應該要回收

庫房資源比私人機構賺錢
西隧到期收回先實行

引用:
原帖由 人之初大大 於 2022-10-6 07:47 發表

貴到嘔
簡直係貴到離地!

引用:
原帖由 人之初大大 於 2022-10-6 07:49 發表

人他私人出資起,加價有規管,專營期到送俾政府
所以出年收番西隧,就要審慎考慮點樣收費?

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-10-6 05:32 發表
為改善港島交通擠塞,港府擬於西區海底隧道專營權明年8月1日屆滿時,一併實施紅隧、東隧和西隧三隧分流及「擠塞徵費」方案。本報日前率先報道,方案最快今年12月提交立法會審議;有消息指港府認為三隧劃一收費不可行,初步建議調整收費偏向溫和,繁忙時間紅隧、東隧私家車收費加20元;西隧則減5至10元。議員建議隧道收費長遠應每兩至3年檢討一次,並取決於駕駛者使用量而適時調整,以免「拗餐死」。

轉載;

消息指 ...
唔明,又話香港好dry,被英國搶晒D「人才」,被新加坡搶晒D生意,被澳門搶晒D遊客。無人自然無車咁仲諗咩塞車方案😂🤣😂🤣

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-10-6 07:43 發表
加啦, 對我冇影響.
又唔好咁樣!而家係理性討論,點樣收費同埋解決交通擠塞。

引用:

轉載;

消息指 ...
多鳩餘,差廿蚊都係有分別,唔好話每日過海來回嘅人,每個禮拜過一次,一個月都差百幾二百蚊,咁啲人咪又人揀返紅隧,咁會繼續塞囉,所以係要劃一價錢先可以真正三隧分流

引用:
原帖由 sunvoice 於 2022-10-6 07:53 發表

明年8月後全部免費最好
我唔反對有咁樣試行喎!從中就可以真真正正,反映到三條隧道嘅汽車流量。有關方便再重新釐定三條隧道嘅收費。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-10-6 08:01 發表

又唔好咁樣!而家係理性討論,點樣收費同埋解決交通擠塞。
香港地少車多, 無得解決, 除非經濟大蕭條.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]