• 瀏覽: 15,475
  • 回覆: 5
+2
引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-6 01:36 發表
智能手機、平板電腦等設備充電插頭不同制式構成不便且不環保,歐洲議會周二以壓倒性票數通過,由2024年底開始,歐盟境內所有充電插頭統一採用USB-C規格,創全球先例。相信iPhone 15會改用USB-C插頭,竟味iPhone 14將會是最終一代使用自家開發的Lightning手插頭的蘋果手機。

歐洲議會是以602票對13票通過法案,由2024年底起,所有在歐盟銷售的中小型電子設備充電插頭,必須採 ...
唔俾賣 , 冇話唔俾用 ... 

有點不設實際 ...

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-10-6 06:46 發表
毒果專坑果粉的毒招...Lightning, 終於入土為安了!
賣俾歐盟咪 usb

賣俾其他咪 Lightning 

或者

唔賣俾歐盟 , 歐盟既人要用就自已去其他國家買

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-10-6 08:16 發表

當全球兩大主市場(中國及歐盟)都封禁Lightning後, 毒果還要堅持開一條獨立的Lightning產線已沒什意義了, 還不如統一制式劃一生產來得合理化!

Apple Lightning 時代或將結束; 中國工信部提出「統一充電接頭」
https://unwire.hk/2022/01/13/apple-lightning-port-may-be-banned-chinas-ministry-of-industry-and-information-technology-proposed-a-unified-charging-port/mobile-phone/
主要市場就係中國

歐盟 . 一班敗犬圍爐取暖 . 對抗中美既手段 

引用:
原帖由 輪皇 於 2022-10-6 10:00 發表

有咩不實際,以前個個牌子電話的叉電器都唔同,宜家絕大部份都用usb頭充電。
非智能時代不說

智能 . 就是 mini usb . Type c , Lightning , 三大類吧 ...

Mini usb , 過多幾年都自動收皮 . 其實科技產品 . 跟本就唔使管 . 不合時代就自動收皮架啦 .. 

引用:
原帖由 三碌木 於 2022-10-6 09:52 發表
好多年前已經試過統一做micro usb,結果大家有目共睹。
除非科技唔再發展 . 唔係統一用一樣野 . 跟本就 on 9 ...

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-10-6 10:14 發表

未來必定更多無線叉電, 將來USB呢類physical 插頭會變成可有可無
插頭 . 除左充電 . 重有資料傳送 ..

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]