• 瀏覽: 15,487
  • 回覆: 101
+2
引用:
原帖由 u23dom 於 2022-10-6 08:16 發表

當全球兩大主市場(中國及歐盟)都封禁Lightning後, 毒果還要堅持開一條獨立的Lightning產線已沒什意義了, 還不如統一制式劃一生產來得合理化!

Apple Lightning 時代或將結束; 中國工信部提出「統一充電接頭」
https://unwire.hk/2022/01/13/apple-lightning-port-may-be-banned-chinas-ministry-of-industry-and-information-technology-proposed-a-unified-charging-port/mobile-phone/
主要市場就係中國

歐盟 . 一班敗犬圍爐取暖 . 對抗中美既手段 

用政策限制科技,好唔自由既商業環境。
即係唔比人創新的制式。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-6 06:36 發表

意味iPhone 14將會是最終一代使用自家開發的Lightning手插頭喎
又未必喎。下年的15(?)未趕得切轉…
而且等睇下apple有咩符fit

引用:
原帖由 cwilson1 於 6-10-2022 01:36 發表
智能手機、平板電腦等設備充電插頭不同制式構成不便且不環保,歐洲議會周二以壓倒性票數通過,由2024年底開始,歐盟境內所有充電插頭統一採用USB-C規格,創全球先例。相信iPhone 15會改用USB-C插頭,竟味iPhone 14將會是最終一代使用自家開發的Lightning手插頭的蘋果手機。

歐洲議會是以602票對13票通過法案,由2024年底起,所有在歐盟銷售的中小型電子設備充電插頭,必須採 ...
逃保就得

唔係話幫蘋果

點解一定要統一用usb-c,唔統一用lightning?有無解釋過點解?要打壓老美既蘋果嗎?

睇嚟,以apple嘅作風lightning還可以出多兩年

仲衝唔出黎講歐盟專制獨裁?

愛國者又多個理由用iPhone 

對用家而言, 統一插頭是好事。

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-10-6 09:08 發表
唔係話幫蘋果

點解一定要統一用usb-c,唔統一用lightning?有無解釋過點解?要打壓老美既蘋果嗎?
非常簡單,因Lightning有專利要比專利費,USB-C無專利免費任用

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2022-10-6 07:29 發表

賣俾歐盟咪 usb

賣俾其他咪 Lightning 

或者

唔賣俾歐盟 , 歐盟既人要用就自已去其他國家買
益左水貨佬

引用:
原帖由 productdesigner 於 2022-10-6 09:25 發表

非常簡單,因Lightning有專利要比專利費,USB-C無專利免費任用
咁咪叫蘋果放棄專利囉!

歐盟老美咁自由民主,為左幫呢D國家做事,放棄少少利益都唔願意嗎,蘋果!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-6 06:53 發表

記得, 這個歐盟幾年前已有這審裁, 但今次提到艾瘋14係最後一台,

相信應係事實了
我就唔多信了

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-10-6 09:32 發表

咁咪叫蘋果放棄專利囉!

歐盟老美咁自由民主,為左幫呢D國家做事,放棄少少利益都唔願意嗎,蘋果!
就算無專利刀唔用,因USB由USB委員會管理,制定晒USB資料傳輸同USB PD充電規格,有晒標準

www.usb.org

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-10-6 09:19 發表
對用家而言, 統一插頭是好事。
yes, agree

陣間美國施壓,歐盟跪低又推遲執行日期

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]