• 瀏覽: 74,722
  • 回覆: 703
  • 追帖: 5
+26
本主題由 liecharyo 於 2022-10-6 15:20 移動
引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-10-5 22:26 發表
移民是個人選擇
適唔適應,也因人而異
簡單講,後生仔,如果香港事業也未起步,香港又買唔到樓,反而試下無防

上左年紀,或者香港放棄穩定職業
人離鄉賤
你估好過引?
你講得啱,
後生仔,
兩手空空的,
可以去移民…
有穩定工作、有小朋友、供樓的…真係要三思~

引用:
原帖由 wsp 於 2022-10-5 23:02 發表

我又唔會話佢口是心非
騎馬滑雪係玩
玩就當然開心
如果老豆係有幾百億身家嘅富二代
日日都玩梗開心
不過對一般人嚟講
玩只佔人生小部分
點樣過好日常生活至係最重要嘅問題
條友仔報喜不報憂

DK外母!真係返嚟!

引用:
原帖由 奶露神街 於 2022-10-5 22:12 發表
【移民/英國/BNO】最近數年在移民潮中有不少港人移民到英國,當中亦有部分人因難以適應當地的天氣和文化而選擇回流。有移英港人日前就在網上分享

...
某老友Eddie 話咩無選擇,日日食fish&chips都唔會悶😂🤣😂🤣

引用:
【移民/英國/BNO】最近數年在移民潮中有不少港人移民到英國,當中亦有部分人因難以適應當地的天氣和文化而選擇回流。有移英港人日前就在網上分享

...
英國係大英帝國,
一定係天堂.

同時, 無論個宇宙點衰, 全宇宙最下賤既一個地方, 叫香港 !!!!!!!!

就算死都唔好話人聽存在過係香港 !!!!!!!!!!

咁就好好好高貴 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

香港都有威爾斯

記住唔好返香港...放棄返香港正龜蛋!

引用:
原帖由 87er 於 2022-10-5 23:03 發表

你講得啱,
後生仔,
兩手空空的,
可以去移民…
有穩定工作、有小朋友、供樓的…真係要三思~
依家正正係為咗小朋友將來, 父母先至毅然放棄事業, 去移民呀;你懂唔懂「港情」架??

千祈唔好返黎,英國冬天可以著Burberry 乾濕褸好型㗎!

咎由自取

引用:

...
銀行效率低,係英國就係人哋文化,係香港就投訴到暈!

咁中意自由,千祈唔好返嚟呀求下你哋

引用:

...
YC香港又話亂世,英國又話唔適應,咁呢班大帝其實想點?明明曱甴適應力好強,殞石撞地球死哂啲恐龍啲曱甴都冇事,呢班YC直情連曱甴都不如!用曱甴嚟形容佢哋都矮化咗啲曱甴!

頂住呀手足
咪撚返嚟呀 

引用:

...
佢呻完有冇返大灣區?

Wales我就唔清楚,但london呢邊算係乜食物種類都有
香港人其實最唔慣應該係要自己煮
我就一向自己煮開,所以完全冇問題
至於天氣,我諗佢真係黑仔住錯地方
我呢邊上年去到十二月都仲係好好天氣,落雨落完就藍天白雲
係到1月尾2月頭先濕凍一排
呢度開暖氣點都舒服過香港。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]