• 瀏覽: 21,450
  • 回覆: 35
https://hk.finance.yahoo.com/vid ... 壞了法治-044100885.html

早前有7名私家診所醫生涉濫發免針紙被捕,政府隨後宣布取消7名被捕醫生發出嘅兩萬幾張免針紙。立法會議員江玉歡日前喺Facebook批評當局做法專橫,偏離法律目的。 江玉歡話,用「合理懷疑」作為理由,就廢除兩萬多張證明書,質疑政府無權力咁做,佢又表示,如果法律係咁兒戲,就不必經過繁複立法程序,佢話,盧寵茂嘅決定令法律界嘩然,作為律師及有份審核599L章嘅議員,容不下呢種專橫手法。佢又認為,法治係一國兩制重要一環,反問現時邊個壞咗法治。 政府回應,唔承認免針紙係疫苗通行證下嘅安排,並非直接廢除證明書,但江玉歡就話,咁只係「語言偽術」,唔承認同埋廢除無分別,政府唔能夠簡單以合理懷疑就廢除兩萬幾張免針紙。

嘈咩呢?

夠薑就司法覆核政府決定嘛!

又唔司法覆核,又要嘈喧巴閉,抽水咩而家???

引用:
原帖由 hugonam 於 2022-10-5 16:46 發表
https://hk.finance.yahoo.com/video/政府廢除被捕醫生免針紙-議員批專橫-壞了法治-044100885.html

早前有7名私家診所醫生涉濫發免針紙被捕,政府隨後宣布取消7名被捕醫生發出嘅兩萬幾張免針紙。立法會議員江玉歡日前喺Facebook批評當局做法專橫,偏離法律目的。 江玉歡話,用「合理懷疑」作為理由,就廢除兩萬多張證明書,質疑政府無權力咁做,佢又表 ...
濫發免針紙即系偽做文件,如果偽做文件都可以有法律效力就真系壞了法治。提出質疑嘅議員真系無智慧

係咩識員為反政府的罪犯指責政府執行法紀?
咁似黑暴暴動時期反對政府止暴制亂嘅人嘅?

引用:
原帖由 孺子牛 於 2022-10-5 18:48 發表
嘈咩呢?

夠薑就司法覆核政府決定嘛!

又唔司法覆核,又要嘈喧巴閉,抽水咩而家???
佢做到了

第一次見到此名字

衛生條例中,容許醫生經詳細診斷後,對個別病人發出「免針紙」.
該7名醫生共發數以萬計「免針紙」,平均兩三分鐘一張,速度之快,不單超越一般市民認知,連相關醫學專業團體亦無人敢出來護短,更不要說警方有放蛇紀錄,更拿走大量「病人」紀錄佐証.
故此,食衛局局長對此等「免針紙」之大量產生,作出合理懷疑,從而在維護公眾健康之大前提下,作出果斷禁制措施,其實有理有據。就如同如果某間食物公塲嚴重違規,污穢不堪,當局當然要將所有食物銷毀,難道還要續樣拿去化驗,因為「未定罪之前,每個人都是清白的」,所以「未化驗前,所有食物都是清潔衛生的」?
某議員對食衛局局長之連番批評,與一般市民之認知和良知不一樣, 我想起黑暴時期,暴徒要警員在汽油彈滿天飛,暴徒刀棍摺椅狂舞之下出示委任証.他們不是戅鳩而是壞.
美國有條法例,叫 Chamberlain-Kahn Act. 授權衛生人員可在軍營5方里範圍內出現的單身女子拘留,去確定她們有否有性病,但亦有女子被拘一年,甚麽也沒有驗過. 不知我們的尊貴議員律師又怎樣看民主大國的這樣的法治?

選委會界別出線的立法會議員,既掌握了特首選舉的提名權和選舉權,又掌握了立法會議員選舉的提名權,實在是選舉改革后掌握香港權力核心的一小撮人。如果把名字蓋著,我還以為泛暴議員又重臨。
究竟選舉改革還未功德圓滿呢!

引用:
原帖由 hugonam 於 2022-10-6 11:06 發表

佢做到了

第一次見到此名字
條友仔把口就話港府“破壞法治”,但自己見到政府壞法,又唔出來“捍衛香港法治”,唔通“想搵道友出手”???

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2022-10-6 11:34 發表
衛生條例中,容許醫生經詳細診斷後,對個別病人發出「免針紙」.
該7名醫生共發數以萬計「免針紙」,平均兩三分鐘一張,速度之快,不單超越一般市民認知,連相關醫學專業團體亦無人敢出來護短,更不要說警方有放蛇紀錄,更拿走大量「病人」紀錄佐証.
故此,食衛局局長對此等「免針紙」之大量產生,作出合理懷疑,從而在維護公眾健康之大前提下,作出果斷禁制措施,其實有理有據。就如同如果某間食物公塲嚴重違規,污穢不堪 ...
辨別是非能力
不適合當議員

引用:
原帖由 直線國國王 於 2022-10-6 12:10 發表
選委會界別出線的立法會議員,既掌握了特首選舉的提名權和選舉權,又掌握了立法會議員選舉的提名權,實在是選舉改革后掌握香港權力核心的一小撮人。如果把名字蓋著,我還以為泛暴議員又重臨。
究竟選舉改革還未功德圓滿呢!
政府裡面都有中央直派既人,當然有問題
立法會應該要有中央指派的議席

引用:
原帖由 motivate 於 2022-10-6 04:31 發表
濫發免針紙即系偽做文件
才是破壞法度
這個議員真是腦子不清
引用:
原帖由 lostofbubble 於 2022-10-7 15:16 發表 

政府放生唔得~ 係要迫政府逐個審核 

就系想講呢句

預期1成良民,其如等住上庭。

江玉歡及郭老害死人

引用:
原帖由 hugonam 於 2022-10-8 11:58 發表

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2022-10-7 15:16 發表 

就系想講呢句

江玉歡及郭老害死人
免針紙爭議隔空駁火 吳秋北批「猴戲」 江玉歡:為民發聲有何不妥?

https://hk.yahoo.com/home/免針紙爭議隔 ... 何不妥?-070759039.html

引用:
原帖由 hugonam 於 2022-10-9 16:41 發表

免針紙爭議隔空駁火 吳秋北批「猴戲」 江玉歡:為民發聲有何不妥?

https://hk.yahoo.com/home/免針紙爭議隔空駁火-吳秋北批「猴戲」-江玉歡:為民發聲有何不妥?-070759039.html
當年都未嘗聽過立法會中公民黨的一班大狀一言不合就要威脅告其他議員誹謗。江大議員好大的架勢。吳秋北也都是為我等蟻民發聲告誡同仁不要再玩舊議會那套啫,又有何不可?

引用:
原帖由 hugonam 於 2022-10-8 11:58 發表

引用:

就系想講呢句

江玉歡及郭老害死人
對江玉歡來講,公民黨嗰班先係自己人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]