• 瀏覽: 21,215
  • 回覆: 125
引用:
原帖由 chaolininin 於 2022-10-5 11:49 發表
除非每年都抽血大檢,照CT,否則很難找到隱藏的病
香港啲體檢流到爆 驗屎驗尿,基本驗血就收千幾二千,好那無良

引用:
原帖由 C09088 於 2022-10-5 11:50 發表
痴9線,到咁上下年紀,正常都要自費去做體檢,呢班貪得無厭既消防佬,竟然藉此老屈政府比錢佢地做體檢,一班無恥的公墓員。
立稅錢保佢地健康,正!

RIP

引用:
原帖由 JamesJamesLau 於 2022-10-5 10:02 發表
而家大把人有隱疾
食呀飲呀
叫唔好食咁多公仔麵又話好多野都唔健康架啦
唔好飲咁多可樂又話冇晒人生樂趣
唔好飲咁多奶茶又話冇野既
而家飲食咁能豐富
40碎未夠好多人已經3高糖尿痛風乜都有
成日講食🥬🍚有益過食🐔🍚,戒食junkfood🍔🍟,無人理

31年公務員都無錢體檢?

引用:
原帖由 湯米 於 2022-10-5 11:47 發表
磚家唔係話運動對身體好好嗎?其實每年死於做運動嘅人,分分鐘多過唔做運動死嘅人數
多做多錯,少做少錯,唔做唔錯

猝死, 通常係身體隠疾, 體檢發現唔到架wor.

通常係要專科check個心先會發現到. 唔係專科, 點識. 

再次證明港男唔適合做運動

打針啦

引用:
原帖由 Aasia 於 5/10/2022 09:27 發表
一名51歲姓湯休班消防員,今日(4日)凌晨在三家村遊樂場跑步期間,暈倒猝死。死者駐守牛池灣消防局,為總隊目級別,入職31年,主要負責滅火及救援

...
自己身體自己比錢驗好正常啫,又要免費?年紀大,冇免費就吾去驗,下場咪就係咁

引用:
原帖由 湯米 於 2022-10-5 11:47 發表
磚家唔係話運動對身體好好嗎?其實每年死於做運動嘅人,分分鐘多過唔做運動死嘅人數
男人先係咁

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-10-5 09:51 發表
我只想講一點:點解消防工會每逢有事發生,總係要揾政府著數?點解要俾消防員「免費」體檢?點解其他公務員就無呢?

每一個人都應該定期做身體檢查
唔係揾政府著數。
有時, 係有記者想搵位插政府.
例如: 消防員要救人, 身體應該強健, 便會問有定期體檢?
然後"被問到會否希望引入強制身體檢查要求".

如果係強制, 咪即係免費.
如果係強制, 但要收費, 員工咪更唔妥?
如果唔係強制, 即係自願性. 自願性既話, 有部份員工係唔想用錢. 自然不會參加.

既然非強制, 但又想吸引員工體檢, 不外乎提供誘惑(自費但獎勵年假?)、免費、提供優惠.

其實都冇話要俾消防員「免費」體檢,
只係說"如果"「免費」體檢會比較吸引, 比較通情達理(容許員工自由參與).

猝死通常有隱疾,普通身體檢查未知check到

我真係唔明點解有人覺得做大量運動
係有益健康

正常一件機器, 長期開 turbo 嚟用
都會快啲打柴啦

引用:
原帖由 Aasia 於 2022-10-5 09:27 發表
一名51歲姓湯休班消防員,今日(4日)凌晨在三家村遊樂場跑步期間,暈倒猝死。死者駐守牛池灣消防局,為總隊目級別,入職31年,主要負責滅火及救援

...
消防本身人工高過好多出面其他仲勞苦嘅工,自己俾錢做體檢或者買份每年包一次體檢嘅醫保都得啦,唔好借啲易又要浪費公帑去包你哋體檢啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]