• 瀏覽: 8,754
  • 回覆: 16
好似梁美芬議員之前講,一點也不體諒香港的情況,不肯留返部份國際活動俾香港攪。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2022-10-4 17:09 發表
好似梁美芬議員之前講,一點也不體諒香港的情況,不肯留返部份國際活動俾香港攪。
但新加坡好似對在新加坡的人有要用個apps可以去追蹤各人嘅行跡喎?

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2022-10-4 17:45 發表

但新加坡好似對在新加坡的人有要用個apps可以去追蹤各人嘅行跡喎?
香港政府應該跟隨啦,睇下那些人去過黃店。

其實香港之存在主要市場在大陸,新加坡居然稍微用下激將法就使香港弱化呢個優勢並使內地多個城市覺得香港好麻煩。

0+3辦成之後民間都無話要0+0逆隔離,連同內地通關聲音都弱左唔少,係優次問題上,真係唔明班商家點諗。

引用:
原帖由 054D 於 2022-10-4 20:49 發表
其實香港之存在主要市場在大陸,新加坡居然稍微用下激將法就使香港弱化呢個優勢並使內地多個城市覺得香港好麻煩。

0+3辦成之後民間都無話要0+0逆隔離,連同內地通關聲音都弱左唔少,係優次問題上,真係唔明班商家點諗。
咁證明班商家無國家觀念,冇將香港視為國家一部分,相反視香港為一個獨立實體,在搞暗獨

引用:

有一說一,香港的實情是:香港不可能做到大陸的防疫標準。
所以,無論香港嘗試,也不可能和內地通關,退而求其次,只能先和外國通關。

引用:
原帖由 robin09 於 2022-10-5 09:24 發表

有一說一,香港的實情是:香港不可能做到大陸的防疫標準。
所以,無論香港嘗試,也不可能和內地通關,退而求其次,只能先和外國通關。
事實証明無內地市場香港無任何優勢。

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2022-10-4 17:45 發表

無左好耐

一早肯打齊疫苗, 就唔會咁墮後啦!

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-10-5 12:03 發表
一早肯打齊疫苗, 就唔會咁墮後啦!
咪係。科興咁安全,根本冇可能有人對科興會有過敏反應。真是打完有乜事也只能說是天意。你打完你有事也只是你一個人的事,唔打而感染左係會一傳十,十傳百。如果一早全人類打哂科興,中左就食中藥,隻病毒一早冇左啦,怎會有空間俾它變種。

引用:
原帖由 054D 於 2022-10-5 10:14 發表

事實証明無內地市場香港無任何優勢。
根本香港不需要靠外國貨,內地生產的食品日用品已經足夠我們所需。俾外國貨機入境又多一個途徑俾病毒入來。

引用:

好多人仲誤以為商家一定愛國,真是傻吓傻吓。他們愛國19年就唔會出來反對逃犯修訂條例。他們比泛民更早出來反對。

其實一兩個所謂國際活動除咗短期為部份酒店業食肆等帶來小陽春之外,到底仲可以為香港經濟帶來咩長期經濟收益?
如果講本地旅遊業,請問如今世界上仲有邊個國家或地區嘅遊客還有潛在可觀嘅消費能力?歐美?東亞?
而世界各地疫情仍然嚴峻之時,香港選擇向國際社會開放到底係利大於弊定弊大於利?定其實政府一早已經選擇躺平?

引用:
原帖由 kit05hk 於 2022-10-5 12:58 發表

咪係。科興咁安全,根本冇可能有人對科興會有過敏反應。真是打完有乜事也只能說是天意。你打完你有事也只是你一個人的事,唔打而感染左係會一傳十,十傳百。如果一早全人類打哂科興,中左就食中藥,隻病毒一早冇左啦,怎會有空間俾它變種。
有人打流感針都有機會打完就死, 拿這些個別事件來抺黑疫苗, 對社會沒有幫助, 反而會讓無知者花錢益黑醫去歛財發假免針紙, 危害社會。
為何全世界都可以谷針? 只有香港唔可以?
就係因為那班刁民, 不停地妖言惑眾唱衰疫苗所致

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-10-5 17:17 發表

有人打流感針都有機會打完就死, 拿這些個別事件來抺黑疫苗, 對社會沒有幫助, 反而會讓無知者花錢益黑醫去歛財發假免針紙, 危害社會。
為何全世界都可以谷針? 只有香港唔可以?
就係因為那班刁民, 不停地妖言惑眾唱衰疫苗所致
我識有些人唔敢打話係因為疫苗推出時間太短,存在好多不確定性。而流感針已經打左好多年,風險有多大比較清楚。其實好多野係天意,生命長短我們控制不到。有些人生活習慣好健康,一樣可以患些奇奇怪怪的病。
西方也有人公開反疫苗,不過近一年半載已經沉哂底。

主題標籤 #梁美芬
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]