• 瀏覽: 3,835
  • 回覆: 14

全球各地陸續放寬入境措施及防疫政策,最新韓國宣布下周一(26日)起全面取消戶外口罩令。自新冠疫情以來,港人戴了近3年口罩,外遊時宜注意口罩要求,明報電子平台組整理部分旅遊熱點相關資訊,供讀者參考。

.英國—已解除口罩令。【英國政府網頁】

.日本—目前日本並沒有強制戴口罩令,但建議民眾在指定場合下戴口罩,例如公共交通工具上、室內與人交談,以及與長者會面、前往醫院或診所時等。【厚生勞動省網頁】

.韓國—韓國宣布9月26日起全面取消戶外口罩令,即連大型活動也毋須強制戴口罩。

.法國—不用強制戴口罩,但建議身處擠迫地方或大型聚會、醫院時戴口罩。【法國政府網頁】

.新加坡—雖然已放寬室內口罩令,但在醫院、護老院,以及乘搭地鐵、巴士等公共交通工具時須繼續戴口罩。【新加坡政府網頁】

有無人已經忍唔住要去旅行,感受下唔洗戴口罩的自由

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/熱點/article/20220923/s00024/1663906998913/一文看口罩令解除的旅遊熱門地區

如果啃嘅自由係換返一身病
咁我唔要呢種自由囉
依家啲報章引導、鼓勵讀者放縱
要不得

其實平時傷風感冒都會帶口罩啦
呢啲on need,唔係on人鐘唔鐘意嘅need,係有無必要帶嘅need

全世界其實…得返香港帶口罩

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-4 14:52 發表
如果啃嘅自由係換返一身病
咁我唔要呢種自由囉
依家啲報章引導、鼓勵讀者放縱
要不得

其實平時傷風感冒都會帶口罩啦
呢啲on need,唔係on人鐘唔鐘意嘅need,係有無必要帶嘅need
沒法!「國安」刑不上富豪!你估2019年真係得班on9仔做得起嗎?

口罩的功用是預防傳染病,如果解除口罩令,防疫措施又退步,會有更多傳染病出現

連北韓都一早唔駛帶口罩啦,陰公,3年都黎仲要立住個濕9口罩唔見得光

口罩之都並唔係浪得虛名

吹蕭都要戴

引用:
原帖由 101708858 於 2022-10-4 14:42 發表

全球各地陸續放寬入境措施及防疫政策,最新韓國宣布下周一(26日)起全面取消戶外口罩令。自新冠疫情以來,港人戴了近3年口罩,外遊時宜注意口罩要求,明報電子平台組整理部分旅遊熱點相關資訊,供讀者參考。

.日本—目前日本並沒有強制戴口罩令,但建議民眾在指定場合下戴口罩,例如公共交通工具上、室內與人交談,以及與長者會面、前往醫院或診所時等。【厚生勞動省網頁】
...
你漏咗港人既另一「鄉下」:泰國~

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-10-5 02:09 發表
口罩之都並唔係浪得虛名

吹蕭都要戴
可以 trace back to 2003 年 Times Magazine.

為了旅遊自由倒頭來換回一身新冠後遺症

引用:
原帖由 st105 於 2022-10-4 13:54 發表
你又錯
就算個別國家自己取消
亞洲人自己自動自覺戴口罩
因為
疫情未結束
世衛未宣怖免口罩

清L仲穿罩袍保鮮紙包住成個人

打了3針4針
幾難有後遣症

無打針
一早比病毒攻擊器官肺腎
所以點解要洗腎
腎一早比病毒入侵左

有打針抗體高
先消滅大部份病毒先避免比病毒入侵器官

引用:
原帖由 st105 於 2022-10-4 14:54 發表
我而家向日本,9成人帶口罩喎

引用:
原帖由 101708858 於 2022-10-4 14:42 發表

...
又吾講埋解除後各地區  病例   增長比率!  明報單一方面報道  目的是新聞報道  還是只單純引發 政府與市民間的矛盾?  呢份所喟報紙  值得深思其辨報目的!

主題標籤 #口罩
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]