• 瀏覽: 10,983
  • 回覆: 61
引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-4 14:40 發表
馬斯克:Space X為烏克蘭已花掉25億元
https://www.google.com/amp/s/ec.ltn.com.tw/amp/article/breakingnews/4078132

有美國及space x協助,
烏軍在衛星情報戰上有壓倒性優勢
俄羅斯行軍完全沒有私隱
俄軍宜家好似一個過千度近視嘅人,冇咗副眼鏡咁,唔係盲,只係遠些少完全睇唔到!

烏軍宜家部份接受北約訓練,使用北約武器,用北約戰術,加埋天空偵測,太空衛星,等同視力正常人用夜視鏡喺晚上活動一樣!如果唔係,烏軍冇可能喺赫松東北地區一日推進了四十公里!

"烏軍宜家部份接受北約訓練,使用北約武器,用北約戰術,加埋天空偵測,太空衛星,等同視力正常人用夜視鏡喺晚上活動一樣!如果唔係,烏軍冇可能喺赫松東北地區一日推進了四十公里!"
俄軍係唔夠人填線
而唔係經過硬碰硬被打敗
即使係咁烏軍都有重大損失
1450對戰線局勢一個字講唔出就咪再亂吹出醜

講嚟講去都仲係四個台灣省咁大!

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-10-5 00:52 發表
"烏軍宜家部份接受北約訓練,使用北約武器,用北約戰術,加埋天空偵測,太空衛星,等同視力正常人用夜視鏡喺晚上活動一樣!如果唔係,烏軍冇可能喺赫松東北地區一日推進了四十公里!"
俄軍係唔夠人填線
而唔係經過硬碰硬被打敗
即使係咁烏軍都有重大損失
1450對戰線局勢一個字講唔出就咪再亂吹出醜
俄羅斯現在跟蔣介石一樣
軍隊被分割在不同城市
互不相連
缺乏情報及機動性
一個個坐困愁城等待被殲
俄軍根據英國情報傷亡超過七萬
非常駭人

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-5 01:17 發表

俄羅斯現在跟蔣介石一樣
軍隊被分割在不同城市
互不相連
缺乏情報及機動性
一個個坐困愁城等待被殲
俄軍根據英國情報傷亡超過七萬
非常駭人
俄軍的現狀不是像國軍,而是像44年巴格拉季昂行動中的德軍
兵力不足以支撐這麼長的戰線導致防線薄弱,只要被對方一衝破防線就缺乏預備隊而沒辦法有效阻擋;
甚至普京的舉動就跟當年希特勒一樣亂來把前線俄軍戰力和士氣都浪費在沒辦法維持的地區去

引用:
原帖由 erkc 於 2022-10-4 17:27 發表

戰爭都沒打完就去"吞併"別人,這種只是精神勝利法
四個佔領區生產力人力資源補給緩衝都落入俄手中

怎打飛機?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-4 18:37 發表

俄軍傷亡更慘重
小事喇

人力全面優勢在俄方

你擔心一下烏軍損失人力而歐美唔肯參戰的結果

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-4 14:07 發表
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/4078011
由於烏克蘭部隊在各戰線有所斬獲,在收復利曼(Lyman)後持續向東推進,另外,俄羅斯當局指派的赫爾松州官員證實,烏軍奪得第聶伯河西岸多個城鎮,一天之內向南行進約40公里。基輔軍事分析專家日丹諾夫(Oleh Zhdanov)認為,烏軍突破俄軍前線代表俄軍已失去攻擊能力。

針對烏 ...
老台好學唔學全是西方單向報導,下次記得佈導烏軍大敗情況呀。

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2022-10-5 11:55 發表

老台好學唔學全是西方單向報導,下次記得佈導烏軍大敗情況呀。
最近都是俄羅斯大敗
烏克蘭沒有戰敗新聞可報

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-5 12:23 發表

最近都是俄羅斯大敗
烏克蘭沒有戰敗新聞可報
等你烏軍失利消息。

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2022-10-5 12:27 發表

等你烏軍失利消息。
找不到啊

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-5 14:52 發表

找不到啊
所以你轉載咪全是台美廢物囉。

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2022-10-5 15:01 發表

所以你轉載咪全是台美廢物囉。
你發給我看看吧

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-5 15:03 發表

你發給我看看吧

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2022-10-5 15:04 發表

推特帳號「@mhmck」PO文表示,俄羅斯軍隊已經在赫爾松地區被擊潰,烏克蘭軍隊正盡快抵達定居點,俄羅斯入侵者可能會在第聶伯河對岸的2個橋頭堡集結,這些橋頭堡圍繞著貝里斯拉夫市與赫爾松市。
烏克蘭武裝部隊在南部推進,也被烏克蘭總統澤倫斯基在4日的每日談話中提到,指出烏軍在烏克蘭南部進行「快速而有力地推進」,俄羅斯的「假公投區」赫爾松(Kherson)、札波羅熱(Zaporizhzhia)、頓內茨克(Donetsk)和盧甘斯克(Luhansk)等4州有數十個聚落被收復,並強調烏克蘭的戰士們不會停下腳步,俄軍被趕出國土只是時間的問題。
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/4079631

越看越像徐蚌會戰中敗逃的國軍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]