• 瀏覽: 29,887
  • 回覆: 10
+14
《華爾街日報》報道,中國能源公司正將進口的美國液化天然氣轉售到歐洲、日本和韓國,每批貨的利潤達數億美元。報道指,隨着經濟放緩、因疫情實施封

美媒仇中仇上腦?

中美有長期天然氣合約,價錢亦一早傾好。用唔晒梗係攞去賣啦。正常交易,算咩事?

點都有品過隔離三哥,俄烏開戰後見到機會有心發戰爭財,狂買俄油再轉售歐洲,有證有據連拜登都出聲。外媒如果無既定立場既,就集中火力講三哥啦!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/821727/中國將進口液化天然氣轉售到歐洲日韓-利潤料達數億美元

點都有良心過美國天然氣公司,十倍於俄氣既價錢賣液化天然氣俾歐洲。

剛剛有德國民衆上街示威話要買返平價俄氣過冬,唔夠24小時兩條北溪同時被炸!

引用:
原帖由 賭爸 於 2022-10-4 12:43 發表

美媒仲係ON鳩鳩
忘了
係前任迫中國購買喎
驚死唔夠再迫
中國只好再入貨
點知前任的確係中國的
前任迫中國買既時候,mark 到個價高於市場價,當日美國公司仲驚死蝕底簽晒大額兼長約,以為自己好醒。

結果俄烏戰爭爆發,天然氣價格升穿天花板,當日既高於市場價用今日,今日變成抵到爛。中國「被迫」按合約接收天然氣,然後轉售。

躺著賺大錢。

引用:
原帖由 freemind1 於 2022-10-4 12:58 發表
香港黃媒又文宣,點解唔報道北溪二號被炸,美國馬上加價液化天然氣去歐洲,時間啱啱好。

美國去歐洲既天然氣船,每艘走一轉賺過億美元。每個月閒閒哋走一百幾十轉,美媒卻眼紅中國果數億。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-10-4 12:58 發表
唔用俄羅斯平價天然氣,去買貴價液化天然氣,歐豬真係 on L  9
到想用既時候,北溪卻被炸。
有人明顯唔想歐洲用俄國平價天然氣!

引用:
原帖由 海灣懷舊的留言 於 2022-10-4 13:01 發表
制裁俄羅斯,中國名義賣囉

1家便宜2家著,中俄都有錢賺,大家happy
中國賣既係美國貨。如果賣俄國貨既美媒早發爛!呵呵。

引用:
原帖由 Island-Man 於 2022-10-4 13:18 發表
幾億美元只是好少錢
美國霸權!
自己食肉卻眼紅其他人喝湯。

引用:
原帖由 acacac 於 2022-10-4 13:38 發表
好似係川建國迫簽約買的
特朗普可能會打電話叫中國俾回佣。

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-10-4 13:48 發表
美國印度土耳其等一樣轉售比歐洲大賺,美國媒體何解只提中國,又係為中期選擇?
明顯選擇性失明!

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-10-4 13:56 發表

每批貨的利潤達數億美元
同美國天然氣公司所賺既比,確實係好少囉!

引用:
原帖由 C皇 於 2022-10-4 14:28 發表

美媒有 酸味
濃烈的酸味!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]