• 瀏覽: 38,572
  • 回覆: 293
呢個議員簡直白痴低能唔適合做議員 ! 政府的合理懷疑根本係常識問題 ! 點可能有醫生對每個診症需要免針紙病人的診斷時間可以咁快 ?!
明顯就係亂開免針紙啦仲需要什麼証據 ?!  等於有人同你講佢跑得快過汽車你會唔會叫佢表演吓先信佢 ?! 睇佢表演都浪費時間啦 !

一直關注本港防疫措施和政策的選委界立法會議員江玉歡,今日(4日)再在社交網站撰文,質疑政府無權一次過廢除由7名被指涉嫌濫發豁免醫學證明書(俗稱「免針紙」)醫生所簽發的2萬多張「免針紙」,形容做法如同殺一儆百、政府隨意用「合理懷疑」令法律「是可以這般兒戲」,又直言「說穿了,還是間接強迫市民打針」。她又強調法治是香港的基石,亦是一國兩制的重要一環,反問「如今是誰壞了法治」。
江玉歡日前接受本報訪問時提到,法例第599L章並沒有賦予醫務衞生局長盧寵茂權力,去廢除接種新冠疫苗的豁免醫學證明書(俗稱「免針紙」)。她發表題為《何時變得專橫》的文章再次提及有關論點,批評局長一意孤行以「合理懷疑」為由,一併廢除該2萬多張「免針紙」,重申法律沒有為此授權。
對於政府以「合理懷疑」作理由,江玉歡稱若法律可以這麼兒戲,何必要經過繁複的立法程序,更指有法律界朋友對此嘩然,認為7名醫生的指控尚且需要舉證,但受影響的2萬多張「免針紙」卻毋須舉證便通通因當局懷疑而一網打盡。作為律師和有份審核第599L章的立法會議員,江玉歡說實在容不下法治社會「有這樣專橫的手段」。

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/疫苗通行證-江玉歡-政府用-合理懷疑-廢2萬免針紙-法律界朋友嘩然-重申法例沒有賦權/341293

原來江玉歡就係漢奸臥底,真好,發現到!

話自己係律師,點解唔去司法覆核或者告政府?不過幫 7 個黑醫同二萬幾個涉嫌行使虛假文書嘅人狡辯,唔知會有幾多市民認同呢?

立即廢除疫苗通行證!!!!
玩咗咁撚耐乜都玩夠啦!!!!

狗屄專家日日話新冠病毒而家症狀輕過流感,問下大家,我哋幾時聽過要打咗流感疫苗先至可以出街食飯返工?
係你就學大陸人人都去了喉嚨做核酸。

香港真多盲丙,老人院暴疫又唔見出來講是感冒,現在就瓜瓜叫.

引用:
原帖由 supremeabc 於 4/10/2022 12:24 發表
呢個議員簡直白痴低能唔適合做議員 ! 政府的合理懷疑根本係常識問題 ! 點可能有醫生對每個診症需要免針紙病人的診斷時間可以咁快 ?!
明顯就係亂開免針紙啦仲需要什麼証據 ?!  等於有人同你講佢跑得快過汽車你會唔會叫佢表演吓先信佢 ?! 睇佢表演都浪費時間啦 !

一直關注本港防疫措施和政策的選委界立法會議員江玉歡,今日(4日)再在社交網站撰文,質疑政府 ...
無跟隨建制派聯署

歐洲時間2022年1月20日,歐洲議會大比數通過《關於香港侵犯基本自由》決議,強烈譴責香港人權狀況惡化,要求港府釋放所政治犯,並撤銷和平示威者的檢控。88個建制派立法會議員聯署強烈譴責歐洲議會,但唯欠本身屬於建制派的江玉歡。江指歐洲議會決議內容稍為長篇,提及不少之前的聲明和文件,需要時間仔細閱讀歐洲議會的決議,自己已在閱讀後草擬了一份英文回應,不過江仍被質疑不理解建制派實際操作,離群不跟大隊展示立場。
---

原來只係扮正常人嘅死漢奸,睇怕佢嚟緊會搞亂香港,好在即使夾埋狄志遠呢條廢柴都係得兩個人,阻唔到廿三條同基建等策劃。

不過下屆立法會就再無佢容身之地喇,造假嘅黑醫唔鬧走去鬧執法嘅政府。

國安要查下呢隻曱甴 

好煩呀⋯回復從前 

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-4 12:41 發表
民屎選舉咪專出呢啲自私精囉
完全唔理是非黑白對錯
二萬選票呀(雖然唔會集中一界別或區,但其親朋有機會受其影嚮)
即時人格智商良知道德乜都可以唔要
仲要同自己打氣,自己唔做大把人肯做,自己唔算人渣

總之專鋤弱勢,專幫有錢有權人多
啱同錯於呢啲人渣無意義嘅
只有利益架啫
呢隻係損毀界嘅。

引用:
原帖由 x747x 於 2022-10-4 12:29 發表
原來江玉歡就係漢奸臥底,真好,發現到!
ok, 幾時拉人

引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2022-10-4 12:57 發表

ok, 幾時拉人
政府自己都躺平,冇根據去拉人啦。
你話政府搞緊清零佢出來唱反調都有啲根據嗻。

作為立法會議員,而家問題好明顯,你除左反對作廢針紙之外仲有無其他解決方法先?咪又學埋啲反對派淨係識反對毫無作為喎

引用:
原帖由 wingaman 於 4/10/2022 13:06 發表
作為立法會議員,而家問題好明顯,你除左反對作廢針紙之外仲有無其他解決方法先?咪又學埋啲反對派淨係識反對毫無作為喎
依佢思維,入境人士要隔離就係政府強行軟禁,限制人生自由,犯咗法添啦。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-10-4 12:29 發表
立即廢除疫苗通行證!!!!
小你老母狗屄專家!
玩咗咁撚耐乜都玩夠啦!!!!

狗屄專家日日話新冠病毒而家症狀輕過流感,問下大家,我哋幾時聽過要打咗流感疫苗先至可以出街食飯返工?呢個政府做嘅嘢根本荒謬!

係你就學大陸人人都去了喉嚨做核酸。
係唔7取消吖你吹咩,玩多你呢啲傻仔幾年先

其實我支持政府認真控告7萬名不法份子「行賄專業人員,發出有違專業知識判斷」和「偽造文書罪」!4千元一張「假醫生證明」該7名醫生可轉為污點證人,把7萬名「比錢行賄人」繩之於法!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]