• 瀏覽: 39,869
  • 回覆: 15
+6
新冠肺炎走向風土病,應否視其為普通感冒、流感,抑或是如醫務衞生局局長盧寵茂所言:「Omicron唔係流感咁簡單」,成為近日的爭議。最近與政府專家

專家就話covid19弱過流感? 盧局長就話共赴黃泉?
你信專家咪鬆縛囉去旅行!
信盧局長咪繼續清零縮埋起屋企繼續等囉!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/820558/新冠肺炎流感化-港大專家金冬雁-係普通感冒化咋-仲弱過流感

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-10-4 10:03 發表
流感唔會令人腦霧、不能勃起、無晒精子、短4cm囉

美國長新冠喪失工作能力達100萬人
驚死咪縮埋屋企繼續清零囉又無人阻你?

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-10-4 10:09 發表

唔關清唔清零事,我只係列舉新冠既一啲事實去反駁「仲弱過流感」之說

事實係會有腦霧、不能勃起、無晒精子、短4cm,美國因長新冠喪失工作能力達100萬人
無話你唔啱, 你可以選擇自己生活方式, 別人都可以
而且E+嘅防疫措施已經影響正常醫療服務, 覺得無問題?

引用:
原帖由 海灣懷舊的留言 於 2022-10-4 10:11 發表
盧局長都啱,的確好多長者死亡

對普通人來講就一場感冒

我覺得老人院保護要加強,但市面就要盡快恢復,冇3針冇得食,食肆就黎死晒
成百歲老人感冒都一樣可以死, 英女皇無病都老死
covid19對老人同感冒/流感又有幾大分別?

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-10-4 10:14 發表

我既生活方式唔係討論重點

重點係專家佢竟然唔提腦霧、不能勃起、無晒精子、短4cm,美國因長新冠喪失工作能力達100萬人
都話怕後遺症咪縮埋囉, 有無必要好似部錄音機不斷重複?

引用:
原帖由 Puke007 於 2022-10-4 10:16 發表
盧局長代表全港700萬人,呢位港大專代表自己炸,港大都吾會出頭幫佢,咁佢只係代表佢自己,講咩都冇責任承擔。
盧局長唔係專家囉!

引用:
原帖由 海灣懷舊的留言 於 2022-10-4 10:18 發表

盧局長係醫學權威
佢做移植手術權威同流行傳染病係兩件完全唔同嘅事

引用:
原帖由 fcw99 於 2022-10-4 10:20 發表
我朋友患長新冠會引發神經痛,好似俾電電咁
唔想冒風險咪縮埋屋企只叫外賣, 又無人迫你出街?

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-10-4 10:22 發表

唔係怕唔怕既問題,而係作為專家佢講野唔全面,竟然隻字不提腦霧、不能勃起、無晒精子、短4cm,美國因長新冠喪失工作能力達100萬人呢啲事實

咁既專家唔似專家囉
點解要重複別人說話, 其實後遺症係增加定減少你有無數據? 有幾多你又有無數據?
而且E+講緊後遺症都主要係之前嘅變種, 越後期就越係無數據亦發現病徵越輕微!
一味用之前嘅數據又有乜價值?

引用:
原帖由 Puke007 於 2022-10-4 10:28 發表

呢位所謂專家吾係局長咯,連同局長挽鞋都吾知有冇資格咯'最慘所謂港大專家,連港大都吾會出面支持。
好好笑! 做得大學教授係乜嘢料你知唔知! 最少係果一科目嘅國際權威
起流行同傳染病學黎講盧局長真係連幫佢拎鞋都無資格

引用:
原帖由 Freemantho 於 2022-10-4 10:34 發表

如果真係弱過感冒, 使L谷針呀 ?
谷針係政府唔係呢個專家

局長就個位決定政策同言論, 專家就係科學同數據決定意見

引用:
原帖由 nikon3230 於 2022-10-4 10:45 發表
我相信他的講法,疫苗接種率高是一項保護措施,雖不是100%。

最重要是保護老幼!

當初病毒在內地奪去生命,可以是40多歲沒長期病患,現在我真較小聽到這類個案。估計發展,是越變越弱。
大自然定律, 嚴重嘅好似沙屎同宿主一齊入棺材亦都唔會流行得好耐
較弱嘅會繼續變弱最終就好似感冒同人類共存

引用:
原帖由 Puke007 於 2022-10-4 10:47 發表

你未讀過,就以為好高尚,好多教授只係碩士級,香港十幾萬喎。 
香港教授有10幾萬, 你講真?
究竟你知唔知乜嘢係教授? 你以為教書就係教授?

引用:
原帖由 Puke007 於 2022-10-4 10:54 發表

咁你又應為咩系教授?指教下?
香港嘅大學教授係科目系嘅系主任, 一個系只有一個! 其他就係講師同導師!
咁香港嘅大學有無10幾萬個系呀?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]