• 瀏覽: 12,691
  • 回覆: 93
+9
近期本地鄉郊工業備受威脅,繼志記鎅木廠被收地作發展,以及Mil Mill喵坊回收廠與科技園續約出現問題等,在屯門新慶村屹立四十年、每日為食肆、街市及建築業提供高達八百噸冰的德保雪粒,亦有機會因位於藍地擬議公營房屋項目範圍內而被收回。其執行董事陳衍行向《星島》表示,公司一直未能尋找合適用地,最壞情況或要結業,憂慮會即時影響遍布全港九新界的供應鏈。

吓, 咁樣以後咪去非連鎖那些食店, 叫凍檸茶, 會唔會自動走冰架???

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1876672/即時-港聞-獨家-德保雪粒屯門廠房或被收回-每日為食肆街市等提供800噸冰

唐山大兄都失業了. 

搬去大灣區前奏,冇理由呢啲工廠仲唔搬上去。

好可能另找地方繼續營運。

冰可以唔用,但屋一定要住

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-4 09:07 發表
近期本地鄉郊工業備受威脅,繼志記鎅木廠被收地作發展,以及Mil Mill喵坊回收廠與科技園續約出現問題等,在屯門新慶村屹立四十年、每日為食肆、街市及建築業提供高達八百噸冰的德保雪粒,亦有機會因位於藍地擬議公營房屋項目範圍內而被收回。其執行董事陳衍行向《星島》表示,公司一直未能尋找合適用地,最壞情況或要結業,憂慮會即時影響遍布全港九新界的供應鏈。

...
問返環團

本土研究社研究揭逾六成新界棕土未有發展計劃  政府低估潛力原文網址: 本土研究社研究揭逾六成新界棕土未有發展計劃  政府低估潛力 | 香港01 https://www.hk01.com/article/272911?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-10-4 12:44 發表
搬去大灣區前奏,冇理由呢啲工廠仲唔搬上去。
從粵L進口

工業界有無議員可出下聲?

引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2022-10-4 13:07 發表
可見填海真係好有必要

環保L晒9氣

引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2022-10-4 13:07 發表
就快變成純住宅城市

好野

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2022-10-4 20:08 發表

就快變成純住宅城市
堅決反對
雖然唔係好關自己事
感覺上木廠同冰廠都應該要保留
中國地大脈搏
都唔明點解係都要逼落黎
增加香港政府負擔

蕭邦生雪唔知係咪同佢攞貨呢,呢間嘢好多街市幫襯

上網查過,蕭邦集團係自行生產冰粒嘅,咁無左德保咪轉會囉,唔怕無得用啵

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]