• 瀏覽: 12,706
  • 回覆: 93
+9
引用:
原帖由 三級警司 於 2022-10-4 13:56 發表

從粵L進口
山長水遠運冰
成本會加到消費者身上
不附合經濟同公眾利益

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-10-4 13:07 發表

問返環團

本土研究社研究揭逾六成新界棕土未有發展計劃  政府低估潛力原文網址:  ...
環團鳩吹呃鳩人?!

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-10-4 20:28 發表

山長水遠運冰
成本會加到消費者身上
不附合經濟同公眾利益
凍飲由兩蚊加到五蚊

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-10-4 20:28 發表

山長水遠運冰
成本會加到消費者身上
不附合經濟同公眾利益
食肆咪自己買部製冰機囉,係街街市賣魚先會用嗰啲冰

冇德保,仲有蕭邦

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-10-4 20:53 發表

凍飲由兩蚊加到五蚊
食肆應該有自己嘅製冰機

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2022-10-4 20:54 發表

小型制冰機出冰好慢架. 自己整到, 就唔會間間餐廳都去買啦.

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2022-10-4 20:54 發表

D人唔係傻
會自己計數
買機自己整定同廠買
明顯係同廠買更適合
咁先會有市場

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2022-10-4 21:05 發表

小型制冰機出冰好慢架. 自己整到, 就唔會間間餐廳都去買啦.
依家嗰啲好快整到冰,你幾時會見嘅飲品店會搬冰入舖頭?

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2022-10-4 21:05 發表

係囉 有時有機都要同廠買

我反而會重視冰的質素,最少凍飲D冰應該係乾淨既

香港唔係得一間制冰工廠

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-4 09:07 發表
近期本地鄉郊工業備受威脅,繼志記鎅木廠被收地作發展,以及Mil Mill喵坊回收廠與科技園續約出現問題等,在屯門新慶村屹立四十年、每日為食肆、街市及建築業提供高達八百噸冰的德保雪粒,亦有機會因位於藍地擬議公營房屋項目範圍內而被收回。其執行董事陳衍行向《星島》表示,公司一直未能尋找合適用地,最壞情況或要結業,憂慮會即時影響遍布全港九新界的供應鏈。

...
岩哂d樓市好友囉。今次真係唔飲凍飲,2蚊慳番

殺雞取蛋

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-4 09:07 發表
近期本地鄉郊工業備受威脅,繼志記鎅木廠被收地作發展,以及Mil Mill喵坊回收廠與科技園續約出現問題等,在屯門新慶村屹立四十年、每日為食肆、街市及建築業提供高達八百噸冰的德保雪粒,亦有機會因位於藍地擬議公營房屋項目範圍內而被收回。其執行董事陳衍行向《星島》表示,公司一直未能尋找合適用地,最壞情況或要結業,憂慮會即時影響遍布全港九新界的供應鏈。

...
蕭邦生雪
捷安冰廠(元朗)
德保
香港製冰

乃鄉講製冰業四大🐲

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]