• 瀏覽: 47,713
  • 回覆: 195
+2
好快會有新消息。

大陸方面,照推斷,也會快改防疫政策。

講過好多次,11月或之前,應有變化,在0+3落實前,我已講過。

香討小紛紅又一地玻璃心呀 🤣

放埋大陸人自由行來香港啦,可以有助經濟😁😁

核心既外圍,冇咩邊次中

引用:
原帖由 Sailing_ship 於 2022-10-3 17:42 發表
商家們覺得咁樣發到達,大家吾好阻他們啦
希望佢地第二時,疫情升溫
政府出更嚴謹的社交距離措施/市民自己呢埋
吾好又出來喊苦喊忽
如全世界 , 只剩下香港和中國仍維持高強度隔離 , 屆時香港股市不難跌多1萬點或更多 , 基本上所有行業都遭受到毀滅性破壞 , 金融 , 所有服務性行業全軍覆沒 , 除左公務員

但可以自豪咁同世界傳媒講 , 只有中國和香港實在地嚴控疫情 , 死既人數最少 , 呢份光榮真係用整個社會資源換返黎 .

而香港 , 到時市民唔係死於疫情 , 而係斷供層樓或公司執笠 , 被大耳LONE追債 , 迫死 .

你試想像下 , 唔駛太長 , 香港再維持現有強度防疫3年 , 你估會點 ?

田25佢知條春!😔

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2022-10-3 16:47 發表
政府早前宣布,海外及台灣來港者人境檢疫由「3+4」改為「0+3」。實政圓桌立法會議員田北辰今日(3日)在電台節目指,「0+0」勢在必行,又指政府最

...
今年坐咗十幾程飛機只有到香港嘅冇人得 17 丁友,但其他航班都係九成滿。

突然又咁快公布

引用:
原帖由 runforlife 於 2022-10-3 18:22 發表

如全世界 , 只剩下香港和中國仍維持高強度隔離 , 屆時香港股市不難跌多1萬點或更多 , 基本上所有行業都遭受到毀滅性破壞 , 金融 , 所有服務性行業全軍覆沒 , 除左公務員

但可以自豪咁同世界傳媒講 , 只有中國和香港實在地嚴控疫情 , 死既人數最少 , 呢份光榮真係用整個社會資源換返黎 .

而香港 , 到時市民唔係死於疫情 , 而係斷供層樓或公司執笠 , 被大耳LONE追債 ...
我一直支持0+3,你說的東西我根本不支持

不如畀田生做特首啦,乜九嘢都由佢做決定
中央最憎呢種好大喜功嘅人,如果疫情再度爆發,佢係完全唔使負責任,佢會話講吓笑啫,政府唔使咁認真

引用:
原帖由 Sailing_ship 於 2022-10-3 18:26 發表

我一直支持0+3,你說的東西我根本不支持
0 + 3 幫唔到香港D咩 , 3年失去既野太多 , 如果唔係業界不斷發聲 , 政府根本唔會做呢樣野 .

就算下階段有幸地實行 0 + 0 , 香港接軌都要時間 , 各國對香港重拾信心都存疑 , 好佩服港府既樂觀和耐性 , 如08金融風暴係由呢班人應對就好睇 .

引用:
原帖由 2006Win-Cat 於 2022-10-3 18:26 發表
突然又咁快公布
田二少好能巴閉,佢話乜就乜

引用:
原帖由 lpj88 於 2022-10-3 17:28 發表
田二少成日搏開口中, 證明自己識得人, 又能未仆先知咁.
佢越講得多,政府明係要 0+0 都要等等,唔想畀人覺得每件事都由呢條粉腸話事,唔該佢收聲啦

引用:
原帖由 wayfarer 於 2022-10-3 18:25 發表

今年坐咗十幾程飛機只有到香港嘅冇人得 17 丁友,但其他航班都係九成滿。
我沒有出外,也相信師兄講法。

全世界應只有大陸,香港與澳門如此緊張(北韓還比較鬆)。看過我以前評論,都知我贊成短期嚴謹政策,如快速測試,封區,安心出行,強檢,但都只限短期,以時間換打疫苗人數。不可能長期,而不破壞香港整體性利益。

另可能不科學,只個人聽回來,真實的,有人在英國,沒有戴口罩通街行,完全沒感染。但一返來香港,數日後就感染,也有病徵。 可能外國病毒已弱化到一個階段,當然之前死亡人數明顯是一個代價。

今日看到香港01報導,港大生物化學系教授金東雁朝向普通感冒化方向,我相信他那套講法。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]