• 瀏覽: 28,108
  • 回覆: 172
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 benho118 於 2022-10-3 20:50 發表
英國最重要就係要揾個懂經濟嘅人去搞返好個經濟先,你首相唔熟經濟都己經死一半,但係仲要揾件讀歷史嘅人做財相,英國死得啦!
英國是執政黨政客坐 minister 相位,無需經驗、學識,外行人領導內行人。 西方的所謂民主就是這樣,選票話事,不是看能力,而是靠做騷。

引用:
原帖由 allgoals 於 2022-10-3 21:52 發表

你講既民意係美國人民?
佢都仲幪撚查查發緊民主夢

引用:
原帖由 freemind1 於 2022-10-3 19:50 發表

最好笑老尾主子自己減稅就得,英國就唔準,鬼叫華爾街揸重貨
英國突然來個無限發債同又係主人又係自己個仔爭搶錢
美國梗係即刻落柯打叫個傀儡首相唔好自把自為

呢條巨乳誣婆擺明波大冇腦,腦大裝草!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2022-10-3 20:11 發表

唔係.........對美國有好處.........不過唔可以延續.......!!
因為英國無咁大個市場去消化這樣巨大的美元海嘯........!!
最後更大海嘯走回美國本身........!!

就好似一個原本6級的海嘯.......走去吞了英鎊之後......變成8級海嘯...!!
這巨大的8級海嘯又走回去美國.........根本無消化這個海嘯....!!
2008年中國就 ...
美國而家要割韭菜, 英國突然叉隻腳埋來發債吸水
阻住老美做世界, 老美當然要喝停佢

咁係咪即係無電費減免? Eddie 哥前排講英國有60%電費減免… 莫非又做左明燈 
@hfceddie

其實娃鬼個方案一提出已經知道死梗….  睇黎英國可能出現史上最短首相

窮鬼更加窮!

引用:
原帖由 慕應雄z 於 2022-10-3 22:30 發表

咁重駛撚選個廢柴首相出嚟豆份高薪人工咩,成個政府瓦解咗去啦。任何事都全國一人一票咪得囉。
其實呢個就係民主制度最白痴既一點。當最難決定既野,就推一人一票,其實係政客推卸責任。

引用:
原帖由 lawumi 於 2022-10-3 22:39 發表

英國突然來個無限發債同又係主人又係自己個仔爭搶錢
美國梗係即刻落柯打叫個傀儡首相唔好自把自為
英國一話取消方案,唔係英股暴升,而係美國道指暴升。算數啦,英國要做馬仔,都係無得救了。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2022-10-3 16:30 發表
英國卓慧思(Liz Truss,又譯作特拉斯)政府擬推大規模減稅方案導致金融巿場動盪後,財相關浩霆(Kwasi Kwarteng,又譯作克沃滕)10月3日公布,撤

激死事頭婆就叻

引用:
原帖由 Visita 於 2022-10-3 22:23 發表

如果是海量美紙湧入英國,那是美紙買英鎊,英鎊匯價會被推高,但現在是英鎊瘋狂下跌。

英國窮過鬼,但英國卻持有大量美債,買美債的美紙不是貿易順差得來,是用英鎊換美紙來支持美債、美紙,一隻超忠誠的美狗。 英國可以賣手上的美債來支持英鎊,但沒有這樣做,西方民主政客不是以國家利益為依歸。
你要明白一件事..........減稅是推動經濟.........就會出現通漲......!!
你知道不知道現在英國的通漲是多少..........!!

另一個問題是英國的財政收入是否會受到影響.......!!
英國不算富裕得可以大量減稅........英國政府的財政已經開始出現問題....!!
英國部分公債都要印英鎊自購.......因為賣得唔好.....!!

第三是英國如果要推動經濟.......為什麼要加息........並且加息步伐及幅度都很大....!!
減稅是推動經濟........加息是壓抑經濟增長.........所以減稅政策很奇葩

帝國不如如射核武啦!個個都講緊喇!唔係驚呀?

引用:
原帖由 lawumi 於 2022-10-3 22:44 發表

美國而家要割韭菜, 英國突然叉隻腳埋來發債吸水
阻住老美做世界, 老美當然要喝停佢
美元是超發.........當年2008年之後.......美國大量印美元.....中國就走去接....!!
所以之後中國就快速增長.........短短幾年經濟增長快過坐穿梭機.......!!

問題是之後出現大滯漲...........生產力大於消費及出口........大量工廠倒閉......!!
近年中國才把這過盛的生產力向外消化..........去掉大量存貨......!!
整個過程都是極為痛苦.......就是溫家寶的戰略錯誤.....!!

美國耶倫沒有收水........還在QE.......之後特朗普上台後延續QE......!!
最後把中國當年消化掉的危機抹掉.........現在美國又要從新開始解決超發美元的問題....!!

佢話人工超過18幻英鎊可以減人工稅,你話人民跳制冇🤪

摩羯座女 唔理其他人感受自己一味揸fit 加神風式潑出去