• 瀏覽: 28,103
  • 回覆: 172
  • 追帖: 1
提示: 違規內容已被屏蔽
The bill is dead

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2022-10-3 16:30 發表
英國卓慧思(Liz Truss,又譯作特拉斯)政府擬推大規模減稅方案導致金融巿場動盪後,財相關浩霆(Kwasi Kwarteng,又譯作克沃滕)10月3日公布,撤

英鎊都俾美國佬沽爆左啦, 此刻撤回有春用 ?!

英國最重要就係要揾個懂經濟嘅人去搞返好個經濟先,你首相唔熟經濟都己經死一半,但係仲要揾件讀歷史嘅人做財相,英國死得啦!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2022-10-3 16:30 發表
英國卓慧思(Liz Truss,又譯作特拉斯)政府擬推大規模減稅方案導致金融巿場動盪後,財相關浩霆(Kwasi Kwarteng,又譯作克沃滕)10月3日公布,撤

支持卓慧思終身做英國首相!

又失敗。。。英民慘啊

咪以為 撤回計劃 就可以算數,英國 蝕咗果 5000億點計數先?

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-10-3 16:34 發表
民主國家
尊重民意   

你講既民意係美國人民?

引用:
原帖由 briancccc 於 2022-10-3 19:53 發表

減稅唔錯得晒,但佢一公佈個方案英國就出現金融動盪,其實咪又係美國佬搞事。之後就借勢迫英國取消方案。而家情況,如果個方案真係會令英國經濟變差資金出走,美國根本就非常樂意見到啦,仲點會出聲要英國收回。
我知呀
故意串樓上位師兄,話尊重民意
佢識條鐵咩
係人都知真正原因唔係民意
而係美國佬

撤回都要搞掂電費問題先得

卓慧思應該是一個非常極端不懂平衡的人!!!為了振興經濟的目的可以不擇手段地減富人稅!!!以她的行事作風好戲在後頭!!!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2022-10-3 19:58 發表

會輸入巨大通漲..........英國未必受得了.......!!
美元會海量流入英國.......最後英鎊會崩塌.........!!

美元的數量實在是巨大.........只要有大量美元流入......無一個國家可以承受到...!!
當年2008中國就嘗試去接美元大盤.........最後中國經濟受到很大傷害.....!!
如果是海量美紙湧入英國,那是美紙買英鎊,英鎊匯價會被推高,但現在是英鎊瘋狂下跌。

英國窮過鬼,但英國卻持有大量美債,買美債的美紙不是貿易順差得來,是用英鎊換美紙來支持美債、美紙,一隻超忠誠的美狗。 英國可以賣手上的美債來支持英鎊,但沒有這樣做,西方民主政客不是以國家利益為依歸。

一個冇撚用嘅首相

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-10-3 16:34 發表
民主國家
尊重民意   

咁重駛撚選個廢柴首相出嚟豆份高薪人工咩,成個政府瓦解咗去啦。任何事都全國一人一票咪得囉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]