• 瀏覽: 36,594
  • 回覆: 173
+8
啱啱睇到微博對借女籃奪亞借題發揮侮國家及球員等目前共29人永久禁言。
微博用戶稱大快人心,更說網絡世界不是無法無天,可任意詆毀及侮辱國家和球員。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2022-10-4 03:14 發表

呢D人就算拎到國家隊金牌都會話國家隊垃圾....因為到時佢又會話"車,人地美國已經拎過11屆冠軍了,依家拎左1屆就咁開心?人地睇你唔起呀...."呢D說話了.....
咁又係喎。

引用:
原帖由 閒人清風 於 2022-10-4 09:51 發表
啱啱睇到微博對借女籃奪亞借題發揮侮國家及球員等目前共29人永久禁言。
微博用戶稱大快人心,更說網絡世界不是無法無天,可任意詆毀及侮辱國家和球員。
助紂為虐。

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-6 08:45 發表

助紂為虐。
啱丫,閣下的確係助紂為虐身為中國人為美國發聲。
美國: 我無憂「己」!

閣下愛國之情(愛美國)我就真係自愧不如。

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-6 08:45 發表

助紂為虐。
你美爹才是地球上最大的【紂】,【虐】了幾乎所有白人以外的地球人!!!!!

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 11:19 發表
鼓勵是需要的,但不應該大肆慶祝。
其他國家拿銀牌,他們會耿耿於懷,從而再去查找不足,希望下次可以更好,絕對不會因為對手強大就認定取銀牌是合理,如果這樣想,何必去比賽? 反正你都必拿銀牌了。
有評論還說銀比金堅。
根本在外國人眼中,他們只會覺得中國人是沒用的膽小鬼。
更可恥的是有一些人又跳出來借題發揮,打擊另外一個性別的籃球運動.
中國人,只管內鬥,無雄心壯志, 真是沒希望!!!
經過這 ...
人有多種,唔理得咁;最重要做好自己。

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-10-7 09:33 發表

人有多種,唔理得咁;最重要做好自己。
幸好姚明和中國女籃女教練頭腦清醒和客觀。
支持中國男女子籃球!!

黃屍廢畜時革大慘敗,永不翻身,要搵啲嘢唱衰中國嚟填補佢哋嘅失敗感同創傷

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 11:19 發表
其他國家拿銀牌,他們會耿耿於懷,從而再去查找不足,希望下次可以更好,絕對不會因為對手強大就認定取銀牌是合理,如果這樣想,何必去比賽? 反正你都必拿銀牌了。
有評論還說銀比金堅。
更可恥的是有一些人又跳出來借題發揮,打擊另外一個性別的籃球運動.
經過這 ...
按照樓主講法,傅家俊桌球攞亜軍,佢應該耿耿於懷,絕對不會因為對手強大就認定取亞軍是合理,香港人唔應該高興,唔應該慶祝。
樓主真係好on9

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2022-10-11 10:23 發表

按照樓主講法,傅家俊桌球攞亜軍,佢應該耿耿於懷,絕對不會因為對手強大就認定取亞軍是合理,香港人唔應該高興,唔應該慶祝。
樓主真係好on9
至少我們香港人不會像大陸媒體(不是中國籃球界)說甚麼"銀比金堅"或類似的垃圾廢話。

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-11 11:30 發表

至少我們香港人不會像大陸媒體(不是中國籃球界)說甚麼"銀比金堅"或類似的垃圾廢話。
傅家俊世界排名已跌到50、今次球迷對傅嘅表現都係正面。

以弱勝強奪亞、對希堅斯更打出147個人第五杆滿分、仲唔算銀比金堅?
你估傅家俊會唔會慶祝?

一句銀比金堅都係廢話?
咁:「美國: 我無憂」係人都講嘅話?
講得出呢句話嘅人基本上唔係人。
替美國人傳話。可恥。

引用:
原帖由 閒人清風 於 2022-10-11 12:36 發表

傅家俊世界排名已跌到50、今次球迷對傅嘅表現都係正面。

以弱勝強奪亞、對希堅斯更打出147個人第五杆滿分、仲唔算銀比金堅?
你估傅家俊會唔會慶祝?

一句銀比金堅都係廢話?
咁:「美國: 我無憂」係人都講嘅話?
講得出呢句話嘅人基本上唔係人。
替美國人傳話。可恥。
算啦師兄, 佢只不過係一隻狗, 唔好期待佢講得出人話

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 16:38 發表

美國就是最看不起你這種人: 被人擊敗還好意思說自己身處巔峰。
美國就是最看起這種人:

奶西 無恥賣國賊,
畀人買完豬仔仲要幫人數錢 。

引用:
有評論還說銀比金堅。
經過這 ...
知道客觀亊實才是人類最需要智慧。得到亞軍要不要慶祝,那得看看自己的實力如何?
冠軍不是有志氣就能得到的。

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 14:06 發表

中國女籃重回巔峰,有些人的名字注定不會被遺忘
https://news.sina.com.cn/c/2022-10-03/doc-imqmmtha9630412.shtml#/

巔峰? 真系笑死人,拿了銀牌就是巔峰?
你話是歷史高位都還可以,銀牌就是巔峰?
怪不得你永遠都拿不到金牌。
我指的是中國人的阿Q精神,不是指中國女籃。
你從來冇慶祝,大概你攞晒的亞軍了。等你攞冠軍才慶祝?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]