• 瀏覽: 36,742
  • 回覆: 173
+8
引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 11:19 發表
鼓勵是需要的,但不應該大肆慶祝。
其他國家拿銀牌,他們會耿耿於懷,從而再去查找不足,希望下次可以更好,絕對不會因為對手強大就認定取銀牌是合理,如果這樣想,何必去比賽? 反正你都必拿銀牌了。
有評論還說銀比金堅。
根本在外國人眼中,他們只會覺得中國人是沒用的膽小鬼。
更可恥的是有一些人又跳出來借題發揮,打擊另外一個性別的籃球運動.
中國人,只管內鬥,無雄心壯志, 真是沒希望!!!
經過這 ...
你講嘢都幾撚無知,全世界都係咁,如果你實力係全世界第一,攞唔到第一,你更係攞第2都唔開心,但若果你係大冷門,前十都唔入,你攞第3名都開心,你見唔到中國跳水隊,攞唔到個面金牌,一樣係好失望個樣,一樣會喊,但冇辦法,比賽有時就是講 臨場發揮,有時一個動作錯誤,就會丟失金牌,今次女子藍球比賽,中國並不是 傳統強隊,攞到第二名,已經超預期, 點解唔開心呀,何況你只係輸比藍球怪獸,起碼爭兩班, 根本就係雖敗猶榮。

引用:
原帖由 big3624 於 2022-10-3 16:43 發表

你係美國人???定係美國狗???
樓主更係
🐕‍🦺

引用:
原帖由 siu_siu_nei_00 於 2022-10-3 19:48 發表

李慧詩拎銅牌都好開心
仲有果個空手道女將,次次指定季軍,都已經非常滿意表現呢。

引用:
原帖由 吳尊函 於 2022-10-3 20:51 發表

樓主更係
🐕‍🦺
果然忠心夠乖喎。

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 17:03 發表

我是中國人。
你不配

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 11:19 發表
鼓勵是需要的,但不應該大肆慶祝。
其他國家拿銀牌,他們會耿耿於懷,從而再去查找不足,希望下次可以更好,絕對不會因為對手強大就認定取銀牌是合理,如果這樣想,何必去比賽? 反正你都必拿銀牌了。
有評論還說銀比金堅。
根本在外國人眼中,他們只會覺得中國人是沒用的膽小鬼。
更可恥的是有一些人又跳出來借題發揮,打擊另外一個性別的籃球運動.
中國人,只管內鬥,無雄心壯志, 真是沒希望!!!
經過這 ...
看到你的帖文,真心感到有些中國人真的賤的讓人看不起!!

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 16:38 發表

美國就是最看不起你這種人: 被人擊敗還好意思說自己身處巔峰。
美國人最看得起你這種狗

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-10-3 17:03 發表

我是中國人。
人模狗樣,影衰中國

如果跟對手實力相當,拿銀牌便會耿耿於懷,如果表現超乎預期,那當然值得慶祝,有人借題發揮貶低中國抬高美國,令人討厭,可惜甘願去做一隻狗奴才人家都不會看你一眼

某些失敗者連落場陪跑資格都無, 卻去嘲笑某參賽者拿不到冠軍, 可憐復可笑!!!

如果唔慶祝, 班友又會話你無風度輸唔起!!!

真係估你唔到為咗取悅美國真係乜都敢死。
甘心做美國人細作內應。

引用:
原帖由 跌打風濕藥膏 於 2022-10-3 14:59 發表
阿女考試第二名,老豆老母同佢慶祝,咁都要俾人鬧燒數簿?唔L係啩?
條仆街專搞嘢. 住緊中國地方, 呼吸緊中國空氣, 用中文但仇視中國. 逢中必反,佢應該快啲搞掂自己啦

乜樓主見到國家有對呢件事"大肆慶祝"咩?响邊度?如何"大肆"?
你唔係以為國家放緊七日長假係"慶祝"呢件事下哇?🤣🤣
响媒體度讚兩句,中央對女籃表示祝賀都叫做"大肆慶祝"?🙄
美國隊響2022世界盃足球賽八強出局,國會出賀電祝賀美國隊響世界盃的最佳成績,咁又係咪"根本在西歐人眼中,他們只會覺得美國人是沒用的膽小鬼。"
國家男子隊際運動成績差,呢個係事實喎,一個男子隊的身家分分鐘可以頂一隊女子隊咁滯,但成績係越打越差,點解唔笑得?

引用:
原帖由 kw_lam 於 2022-10-3 22:00 發表
如果跟對手實力相當,拿銀牌便會耿耿於懷,如果表現超乎預期,那當然值得慶祝,有人借題發揮貶低中國抬高美國,令人討厭,可惜甘願去做一隻狗奴才人家都不會看你一眼
呢D人就算拎到國家隊金牌都會話國家隊垃圾....因為到時佢又會話"車,人地美國已經拎過11屆冠軍了,依家拎左1屆就咁開心?人地睇你唔起呀...."呢D說話了.....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]