• 瀏覽: 23,139
  • 回覆: 99
  • 追帖: 1
+8
港人登山祭祖,傳統上都會購買燒豬、生果、鮮花,以及紙紮祭品,重陽節雖然掃墓的人數較清明節為少,今年適逄與國慶假期接近,多了人前往拜山,連帶

港人登山祭祖,傳統上都會購買燒豬、生果、鮮花,以及紙紮祭品,重陽節雖然掃墓的人數較清明節為少,今年適逄與國慶假期接近,多了人前往拜山,連帶紙紮鋪的生意都唱旺。有店鋪負責人表示,今年紙紮用品沒有加價,雖然運費上升,但人民幣跌價而抵消。

傳統的金銀衣紙和紙紮食品較受客人歡迎,一般200元左右就可有交易,時尚的電子產品較受年輕人歡迎,希望先人在陰間都能夠追上潮流。不過,紙紮iPhone14未上市。
西營盤經營紙紮用品店的俊城行負責人杜先生表示,今天(2日)的生意不錯,「今日已經係(農曆九月)初七,仲有兩日(重陽節)去掃墓,都多人趁呢兩日假期去安排祭品先。」他指,疫情對生意的影響不大,「因為拜佢點都要去拜,記念先人。」

杜先生續指,今年貨品運費上升,但人民幣跌價,所以紙紮用品並沒有加價。

年輕一輩買新款 老人家買傳統款
杜又指,紙紮製品近年為了迎合市場已涵蓋衣食住行,例如紙紮食物也新增較多款式,包括早、午、晚餐,粥粉麵飯等等。至於一些仿照iPhone、MacBook等而製作的紙紮電子產品等也是年輕人熱門之選,「年輕一輩都鍾意燒呢啲新啲嘅,老人家就燒返啲傳統啲囉」,這些子孫認為「陽間有嘅嘢,陰間佢都希望跟得翻上潮流」。

他續指,較多人會購買衣食住行等的紙紮製品,還有傳統的金銀衣紙,大約200元,「呢啲比較普及啲囉」。

負責人:有市民用近千元購買紙紮產品
鄰近另一間紙紮用品店寶泰行的負責人關先生表示,不是很多市民都會於重陽節登高掃墓,故該節日生意一般比清明節冷淡。

他指,食品與日用品類型的紙紮祭品最多人購買,價錢也比較便宜,「廿零三十蚊都有交易。」市民可以按照喜好去購買不同食品造型的紙紮祭品。
他回憶有客人用近千元去購買紙紮用品,當中包括房屋、車、傭人造型的紙紮用品,「一間屋都幾百蚊,一架車都百零二百蚊,加埋啲金銀衣紙、食物、工人啊都,加加埋埋都千零二千蚊。」

紙紮iPhone14未上市
5G產品日新月異,iPhone14亦在上月推出,但紙紮iPhone14未上市,關先生說,「邊有咁快出啊,應該出年清明就有。」又笑指,「其實講真啊,嚟嚟去去都係印多個number落去就算。」

又到重陽,係時候買野拜祭 

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/821235/重陽節-紙紮品不加價-年輕子孫買電子祭品冀先人追上潮流

很不環保......

連拜山都電子化,搞到家人親情更淡薄,甚至有D話連拜山先講都唔得

自己仲咁保守

網上拜山啦
日日隨時可拜

每年就係等你哋燒啲假嘢落嚟,又用唔到,不如早早投過胎好過。

整翻個幫人去掃墓 清潔拔草送花 可能有得做🤔D人咁懶

年青人咁不化又迷信
又不環保
有心在心中也可以

記住燒埋說明書

引用:
原帖由 屙唔出屎 於 2022-10-3 10:24 發表
很不環保......
地球有人類,就唔會環保

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-10-3 09:54 發表
港人登山祭祖,傳統上都會購買燒豬、生果、鮮花,以及紙紮祭品,重陽節雖然掃墓的人數較清明節為少,今年適逄與國慶假期接近,多了人前往拜山,連帶

...
年輕人肯上山已好好

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-10-3 12:48 發表
大陸已經有

整個網
電子衣子
電子祭品
電子燒衣
電子打齋

,

在生時住屋已經夠細,死左仲要屈係咁細地方,慘到,撒落海咪算9數,大自然夠晒自由自在

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-10-3 12:48 發表
有墓場老鼠架…以前d道友就會咁做後來政府打擊依家唔知有無

引用:
原帖由 christ201430 於 2022-10-3 13:02 發表
年青人咁不化又迷信
又不環保
有心在心中也可以
對自己親人就在心中唔去拜……三唔識7嘅月月去拜女皇死咗排隊拜喊得仲摻過死父母…這就是現在年青人

主題標籤 #5g #iphone14
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]