• 瀏覽: 23,163
  • 回覆: 99
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 iceman7777 於 2022-10-4 12:32 發表

廢除咗就茅咁多人買野去燒衣,環保D囉
不要樣樣都搬環保出來講。
人出現於地球已經係極不環保,是不是所有人都要自殺?

春秋二奠,慎終追遠,是中國人傳統習俗。
以膚淺表面的角度去睇,覺得好無謂及不環保。
實際內含深層意義,每年的春秋拜祭,是以提醒後人不要忘根忘本,恭敬父母及已故祖先。
只係一年兩次的拜祭祖先都不能包容?

引用:
原帖由 初心仍在 於 2022-10-4 14:04 發表
呢啲真係有嘅 尤其金銀衣紙 同埋服飾
有啲人喺現實生活已經係窮鬼 落到陰間 都一樣冇錢使
好慘好慘  試過有親人報夢 唔夠錢洗 衣服破舊
老豆老母死咗報夢先燒大屋金銀財寶比佢哋,父母在生時問你攞多一千幾百家用有冇比?有冇買間大屋比佢哋?有冇遊艇跑車先?在生唔買比佢哋,死咗先買?孝子喎?依D叫孝子賢孫?屌你啦

燒個家庭QR
隨時連線互通

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-10-3 09:54 發表
港人登山祭祖,傳統上都會購買燒豬、生果、鮮花,以及紙紮祭品,重陽節雖然掃墓的人數較清明節為少,今年適逄與國慶假期接近,多了人前往拜山,連帶

...
雖然好多不同意聲音,
事實上, 真係會收到。

尼d都可以上新聞😅

上網拜, 比個like 當拜左

心意啫

引用:
原帖由 mousehunter 於 2022-10-4 16:27 發表
上網拜, 比個like 當拜左
某D寺院可代拜,實屬千奇百怪,只要有商機,和尚都見錢開眼賺盡佢。

千元可以買個真的了

成班藍屍都岸鳩,拜山燒衣都多多批評

哈哈哈

引用:
原帖由 一風堂 於 2022-10-4 15:47 發表

老豆老母死咗報夢先燒大屋金銀財寶比佢哋,父母在生時問你攞多一千幾百家用有冇比?有冇買間大屋比佢哋?有冇遊艇跑車先?在生唔買比佢哋,死咗先買?孝子喎?依D叫孝子賢孫?屌你啦
你都戇鳩㗎 第一我老竇老母仲喺度 屌你
第二 我好撚孝順我父母 
第三 你唔比人屌唔舒服

燒電子祭品比先人,方便佢地同D孫仔通訊,得閒半夜打個電話上嚟吹吹水。

冇冇紙本版疫苗通行證

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-10-3 09:54 發表
港人登山祭祖,傳統上都會購買燒豬、生果、鮮花,以及紙紮祭品,重陽節雖然掃墓的人數較清明節為少,今年適逄與國慶假期接近,多了人前往拜山,連帶

...
自欺欺人
心靈慰藉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]