• 瀏覽: 31,709
  • 回覆: 5
  • 追帖: 2
+3
引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2022-10-3 09:59 發表
跑兩步已經叫救命,港孩邊度捱得辛苦先得架,咪話我睇死佢地
其實冇咩意思  中國太空人人工   可能係比中國本土人的薪金為好,但係香港唔算係咩人工,其實叫低TIM
去到美國太空人人工就差唔多 。

而且之後待遇 會唔會有咩保障都好重要, 其實冇咩誘因叫人做, 要求又唔係低

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-10-3 23:46 發表

上太空為份人工?你都好野噃。
有人為理想 理念我信,唔計洗腦果班,有一d真係科學人同為追求。
但有幾多,好有錢的唔計住,香港其實好實際。真係冇咩誘因去做,唔好講中國做太空人,就係係招聘去美國太空人都係,想做的考慮有更多係實際原因。

上哂腦果班就冇得講
BTW,唔駛用夢想家做例子,因為夢想家好多追求其實係好實在的

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-10-3 22:29 發表

上過太空后的身價,已經不需要你去考慮錢的問題,而且這種國家人才,中國有句話,國家和你講待遇的時候,就不是只有錢,“待遇“系包括一切衣食住行,醫療,教育,工資,補貼,獎金,榮譽,咩都幫你準備好晒
講就好聽,實際係點先得假,金牌都好好聽的,你睇下有幾多之後真係好好。

唔好話中國,就算係其他國家都係,考慮要實際d 講榮譽,第一個上太空的梗係識 ,其他的算吧了,唔係踩低冇價值,而係對方係唔係真係做足之後所有野保障你個價值。
榮譽無價,可以無限大都可以nothing

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-10-5 00:50 發表

要搵錢就去做生意。
做太空人有機會死無全屍,唔係為理想嘅人根本唔會去做。
待遇都係一個好大的原因,為理想唔駛開飯?
美國都做過調查問點解想做太空人,待遇同保障就係一大原因。人之常情

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-10-4 16:10 發表

我就覺得香港地,思維已經扭曲。如果你問佢,人生意義。我估,答你穩銀占99%
太空人個心態都要非常人架。
楊利偉係上太空個陣,測心跳。90幾。
非常正常。
咁大個榮耀,咁大單野,咁冒險件事。載入史冊。
佢居然訓得好,食得落。而且好平靜。無緊張到。

你話無多少科學信仰同理想。點做得到?
美國個班先驅一樣。都繫心跳正常。

香港地思維。如果真係選到一個。我唔知佢個晚會訓唔訓到咯。會思考幾多無聊野…… ...
平常心同思維兩樣野吧
香港人取態唔係e方便都係事實,做先驅都要值唔值得。其實外地有做過調查,待遇係好重要的因素。

夢想家其實目標係好明確的。

榮譽係無價 可以無限大都可以nothing 

引用:
原帖由 清風水靜 於 2022-10-5 00:03 發表

完全不同領域..........戰機是國防..........航天是科研........不是同一概念....!!
軍人刻苦的生活.......香港人很難適應........香港人參軍之後更大可能會成了貪官....!!
就香港現在的貪污嚴重程度..........真不希望香港人參與國家軍事項目....!!
香港點計都好過中國吧.....
應該話香港人冇膽而且取向都更實際。
但算la ,普通人做唔到  都唔好做,又唔想做  ,不如努力做好自己 ,想走就走想留就留最好,等自己好一點

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]