• 瀏覽: 31,564
  • 回覆: 221
  • 追帖: 2
+3
據中國載人航天工程辦公室今日(2日)消息,中國第四批預備航天員選拔工作已於近期啟動,其中更首次在港澳地區選拔載荷專家。中國載人航天工程辦公

據中國載人航天工程辦公室今日(2日)消息,中國第四批預備航天員選拔工作已於近期啟動,其中更首次在港澳地區選拔載荷專家。
中國載人航天工程辦公室發布長約兩分半鐘的宣傳片,多名航天員表示「中國空間站,等你來出差」。

在長約兩分半鐘的宣傳片之中,有多名航天員參與拍攝,包括中國首名升空航天員楊利偉,中國首位執行出艙活動的女航天員王亞平,以及葉光富、劉伯明、湯洪波等,還有正在中國太空站(內地稱「空間站」)的神舟十四號三名航天員劉洋、陳冬及蔡旭哲。

一眾航天員在宣傳片中表示「我們期待你的加入」,一起追逐航天夢想,建設航天強國,最後還表示「中國空間站,等你來出差」。

除了宣傳片外,中國載人航天工程辦公室還發布了宣傳海報,除了有火箭升空和中國太空站等元素,同樣有「中國空間站,等你來出差」的宣傳口號。

據早前報道,本次選拔載荷專家2名左右,載荷專家將在從事空間科學研究及應用相關領域的科研人員中選拔。此次預備航天員選拔預計1年半左右時間完成,並首次在港澳地區選拔載荷專家。

首次喺香港揀太空人!有冇人想上太空

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/821269/港產太空人-官方發霸氣宣傳片-楊利偉王亞平等喊-等你來出差

跑兩步已經叫救命,港孩邊度捱得辛苦先得架,咪話我睇死佢地

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2022-10-3 09:59 發表
99%唔會係土炮港孩
要流利普通話博士生喎

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2022-10-3 09:59 發表
博士生九成都唔係本地港孩

引用:
唔一定啊,上次西灣河中槍果隻嘢,好挨得㗎,中槍後扮死再起身逃跑真係要推薦佢去

香港專家都係留返在評論區好,唔使真係上太空一樣可發表下月球係點,太空係點既論文都夠照

起碼有入埸上太空的資格,吾知BNOer 有無🤔

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-10-3 10:16 發表
香港專家都係留返在評論區好,唔使真係上太空一樣可發表下月球係點,太空係點既論文都夠照
得閒仲可以恥笑下中國太空科技落後
雖然港人連芭蕉扇都造唔到把要靠入口

呢類愛國文宣最後又係得個講字😂

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-10-3 10:18 發表

得閒仲可以恥笑下中國太空科技落後
雖然港人連芭蕉扇都造唔到把要靠入口
要靠入口
唔代表自己做唔到嘅
唔通入口衫褲鞋襪又做唔到咩

香港10個尖子 9個要要要做醫生 學生尖子傾斜醫學科目 其它專業學術科目研究失衡錯配 正好大陸學子補上學科科目空缺🤔
機會係留俾有準備投身科技領域既人 唔怪得人😁

比個希望你,話比你知有機會。

老美成日諗住搞人又射唔出,歐豬唔知冬天點過

國家有任務比大家,,,

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-10-3 09:50 發表
據中國載人航天工程辦公室今日(2日)消息,中國第四批預備航天員選拔工作已於近期啟動,其中更首次在港澳地區選拔載荷專家。中國載人航天工程辦公

...
好消息啦,國家強大,惠及人民,尤其果啲愛國愛黨人士,佢地啲仔女無理由唔報名參加囉.Anyway,之前有啲仆街講咩反美是工作,留美是生活真係好能仆街,家陣就睇下佢班仆街係咪敬酒唔飲囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]