• 瀏覽: 31,614
  • 回覆: 221
  • 追帖: 2
+3
引用:
原帖由 simonlam1987 於 2022-10-3 16:25 發表

其實冇咩意思  中國太空人人工   可能係比中國本土人的薪金為好,但係香港唔算係咩人工,其實叫低TIM
去到美國太空人人工就差唔多 。

而且之後待遇 會唔會有咩保障都好重要, 其實冇咩誘因叫人做, 要求又唔係低
好似套劇「你是我的榮耀」入面,個航天人員可以同迪麗熱巴結婚.......
其實唔止香港,就算國內都覺得航天人員個個精英,但待遇真係低。所以用迪麗熱巴呢個明星角色黎反瘋。

引用:
原帖由 87er 於 2022-10-3 16:36 發表

咁事實係自己做唔到,
港孩連針線都未見過~
咁係你自己嘅問題
唔代表其他港孩未見過~

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-10-3 10:02 發表

99%唔會係土炮港孩
要流利普通話博士生喎
你對香港學校一知半解,回歸之後學生學習國語是其中一科目。

引用:
原帖由 PKdickson 於 2022-10-3 10:17 發表
起碼有入埸上太空的資格,吾知BNOer 有無🤔
要返大陸訓練,BNOer邊敢報名

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2022-10-3 16:39 發表

香港有機會出現一個航天人了,恨死領先香港嗰個國家
班精英終於有機會達到理想
係時候為國家同香港出一份力啦!

引用:
原帖由 k514 於 2022-10-3 17:40 發表

要返大陸訓練,BNOer邊敢報名
咁你放心,BNO甴應該唔會報名

建議應該修訂基本法和駐軍法,在香港徵兵入伍成為解放軍,香港有了正式空軍人員,咪可除了載荷人員之後,選拔做正式航天員。

引用:
原帖由 lubet 於 2022-10-3 13:42 發表
中國的都是軍人,有職業保障,如果我入左去受訓幾年,最後冇份上太空,會唔會有單位收留,如果冇點算?返HK上勞工處揾工?
理科博士,唔係靠作文吹出嚟,亦本身有起碼三年工作經驗。
仆街啲,去尾國做漢奸一定請。

上到太空咩都要靠自己

香港呢班無賓妹姐姐幫手都叫救命

一二三四五六柒

引用:
原帖由 6674 於 2022-10-3 18:02 發表

理科博士,唔係靠作文吹出嚟,亦本身有起碼三年工作經驗。
仆街啲,去尾國做漢奸一定請。
唔遲又唔早!
時間啱啱好!
GEAR繼續永不停步!

符合條件做 L 咗什麼科技局焗腸啦

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2022-10-3 16:25 發表

其實冇咩意思  中國太空人人工   可能係比中國本土人的薪金為好,但係香港唔算係咩人工,其實叫低TIM
去到美國太空人人工就差唔多 。

而且之後待遇 會唔會有咩保障都好重要, 其實冇咩誘因叫人做, 要求又唔係低
如果真係做到,上一上太空,返香港拍一兩個廣告,你估上過大空廣告價錢高D,定攞過奧運金牌廣告價錢高D?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]