• 瀏覽: 31,289
  • 回覆: 255
+5
引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2022-10-3 09:36 發表

楚河漢界前題就是西方唔好攪前蘇聯共和小國,北約入侵俄意圖明顯,必需還擊。
很多前蘇聯加盟共和國在蘇聯解體後成為獨立主權國, 人家有權選擇用那種政治制度, 俄羅斯無權約束, 老俄入侵格魯吉亞和烏克蘭, 他們都驚被老俄侵略, 所以紛紛想加盟北約, 老俄只怪自己趕客, 不能怪人遠離你架!

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2022-10-3 09:42 發表

你都塞塞地,我們是龍的傳人。

https://youtu.be/xwhdafQDIOg
係時候顯示你捨生成仁既大道,作為龍的傳人更加要偉大啲,你唔走去俄羅斯幫手正契弟

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-10-3 09:29 發表

北約成立的目的就是提防蘇聯侵略歐洲, 俄羅斯仍有蘇聯影子, 北約會比隻老虎進入羊群?普京未免太心急吧?大家楚河漢界相安無事咪好囉!一個民主與一個獨裁根本好難融合, 何必要綑綁一起, 以普京性格我懷疑這是普京的鬼計, 入到北約想搞破壞就真。
你這是陰謀論。美國明明就是欺騙咗戈爾巴喬夫,欺騙咗俄羅斯人。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-10-3 09:49 發表

很多前蘇聯加盟共和國在蘇聯解體後成為獨立主權國, 人家有權選擇用那種政治制度, 俄羅斯無權約束。
錯,民選政權一親俄就被革命,並不是獨立自主。

又係有風向文宣

引用:
原帖由 zzhero 於 2022-10-3 09:50 發表

係時候顯示你捨生成仁既大道,作為龍的傳人更加要偉大啲,你唔走去俄羅斯幫手正契弟
原來你唔只塞,仲忽忽地。

烏克蘭又係前蘇聯;俄羅斯又係前蘇聯,點解要俄羅斯統一烏克蘭?而唔可以烏克籣統一俄羅斯?

保家衛國呢?

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-10-3 08:51 發表

甚麼邏輯?若老俄沒有入侵老烏搶地, 戰爭那會發生?老俄的行為似足丁蟹的惡人先告狀。
你屋企門口比人放左一箱氣油彈,但係,一直未有動靜!你會唔會主動去移除佢?

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-10-3 08:24 發表
俄羅斯總統普京宣布進行局部動員徵召30萬後備軍,觸發俄國民眾「逃亡潮」,甚至有人以自殘、自殺逃避服役。藝名「Walkie」饒舌歌手佩...

...
逃兵???

會唔會有乜嘢懲罰呢???

引用:
原帖由 pkowen 於 2022-10-3 09:34 發表

佛說自殺或殺人要下地肉,暴君發起戰爭人民受害,希望快D和平
如是!如是!🙏

俄內民心不讚成戰,…士氣低落…
反之,烏內有殊死相搏的情緒,…
俄危…

去保護烏東同胞

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-10-3 09:06 發表

冷戰時期蘇聯和美國互相競爭, 大家彼此彼此, 直至戈巴卓夫執政和蘇聯解體, 冷戰已結束, 但普京近年卻有意重燃戰火。
看到的是北約愈迫愈埋

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2022-10-3 09:53 發表

原來你唔只塞,仲忽忽地。
以你咁嘅人格,睇幾多佛學都無用,正邪不分
你等落地獄

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]