• 瀏覽: 13,985
  • 回覆: 69
+2
台灣高雄一名男子因為「多事」惹上官非。他早前在一間超市購物時,發現店內煮茶葉蛋的鍋快要煲乾,遂以自己杯子盛水倒入鍋中,整鍋茶葉蛋只能報銷,事後超市認為商譽受損,要求男子賠償100萬元(新台幣,下同,約24.6萬港元)及棄置茶葉蛋的600元(約148港元)損失。但法官認為茶葉蛋並沒有賣出,未有損害超市商譽,男子僅須賠償600元。

台徒騙徒手法, 層出不窮.
咁樣搶錢法, 唔怪得台蛙話茶葉蛋貴啦!!!

真係得很閒買你咩

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1876773/即時-中國-高雄-多事-男幫超商茶葉蛋鍋加水竟遭索償百萬-法官僅輕判賠600

呢十多隻蛋, 唔止咪當30隻囉, 咁就想搶人一百萬??KK園區嗎???

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-3 07:27 發表
台灣高雄一名男子因為「多事」惹上官非。他早前在一間超市購物時,發現店內煮茶葉蛋的鍋快要煲乾,遂以自己杯子盛水倒入鍋中,整鍋茶葉蛋只能報銷,事後超市認為商譽受損,要求男子賠償100萬元(新台幣,下同,約24.6萬港元)及棄置茶葉蛋的600元(約148港元)損失。但法官認為茶葉蛋並沒有賣出,未有損害超市商譽,男子僅須賠償600元。

...
好心做壞事又一例證 ..

相信茶葉蛋同烚蛋差不多味, 禾未買過

引用:
原帖由 s336990 於 2022-10-3 07:38 發表

涼茶舖有賣
同囪水蛋近啲,烚蛋無配料味
原來這樣, 都係食烚蛋好了

落玫瑰花較好吃 不落平平

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-10-3 07:36 發表
相信茶葉蛋同烚蛋差不多味, 禾未買過
台蛙:珍貴,你買唔起,吃唔起!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-3 07:27 發表

...
呆蛙人食茶葉蛋😂🤣😂🤣

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2022-10-3 07:29 發表

好心做壞事又一例證 ..
就算咁樣, 煲嘢就算賠600囉,

但這檔嘢明搶錢, 不如叫打刦好過啦!!!

台灣人心有幾好, 反映咗出黎!!

呆灣鬼島只有騙子是真的

公眾應有知情權, 應公報這間搶錢店係邊度, 杯葛佢

唔公報, 大眾唔怕未俾呢間嘢坑嗎??

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-3 07:29 AM 發表
呢十多隻蛋, 唔止咪當30隻囉, 咁就想搶人一百萬??KK園區嗎???
當有30隻,要賠100萬,平均3萬幾蚊(差唔多7千人仔)一隻,難怪呆灣人話內地同胞食唔起茶葉蛋

想咁樣屈錢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]