• 瀏覽: 27,394
  • 回覆: 55
【本報訊】政府放寬入境檢疫安排至「0+3」,令不少港人計劃外遊。不過,旅遊業議會總幹事楊淑芬表示,旅遊業未談得上復甦,因現時抵港者多為香港人,加上航空公司的運力亦僅是疫情前一成,難以安排外地旅行團,旅行團數目只有疫情前5%。她期望港府盡快落實「0+0」檢疫安排,下一步應與內地有通關時間表。

To re-gain economic strength, the gov could draft HK security laws instead of national security laws. Then other rich countries would stand up with ovation and come to HK for leisure as well as investment!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20221002-1002_00176_022/旅團屈指可數---「0-3」兩頭唔到岸--航運能力削九成--旅遊業促取消入境檢疫

講尼哂氣
旅行團有無人手先

0+0都無用,無大陸遊客,你旅遊業一樣食西北風

引用:
原帖由 kgoal 於 2022-10-2 23:27 發表
0+0都無用,無大陸遊客,你旅遊業一樣食西北風
剛剛開始
那會咁快有團來?
旅遊業自己人手運作都未恢復

只要無須隔離
一定好
0+0,0+3分別好少
就算自由行
好過大6封控又7+3

全面復常, 市民所求。 

好快就好多人出遊

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-10-3 01:12 發表

剛剛開始
那會咁快有團來?
旅遊業自己人手運作都未恢復

只要無須隔離
一定好
0+0,0+3分別好少
就算自由行
好過大6封控又7+3
廢咗疫苗通行證先講啦
你要外國人嚟香港玩之前,搵返個打針記錄,又要裝監控APP,又要搞呢樣又要搞嗰樣,咪即係倒米。

講開又講,香港旅遊資源貧乏,人哋以前嚟玩都係玩埋澳門同埋大陸,而家淨係可以過嚟香港,一個孤島。有乜好玩嗻。過嚟睇完維港夜景,然後第二朝去西貢食下劏客海鮮,之後行下山咁話咯喎?山長水遠飛過來香港就係做啲噉嘅嘢?咪玩啦。

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-10-3 01:19 發表
全面復常, 市民所求。 
情況好似,清朝人人都吸鴉片,白銀外流……

引用:
原帖由 Better. 於 2022-10-2 23:47 發表
【本報訊】政府放寬入境檢疫安排至「0+3」,令不少港人計劃外遊。不過,旅遊業議會總幹事楊淑芬表示,旅遊業未談得上復甦,因現時抵港者多為香港人,加上航空公司的運力亦僅是疫情前一成,難以安排外地旅行團,旅行團數目只有疫情前5%。她期望港府盡快落實「0+0」檢疫安排,下一步應與內地有通關時間表。

To re-gain economic strength, the gov could draft HK  ...
0+0有L用咩
港元咁貴,除左自由行有邊個會黎香港洗錢
比D常識啦屌

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2022-10-3 02:16 發表

0+0有L用咩
港元咁貴,除左自由行有邊個會黎香港洗錢
比D常識啦屌
其實人哋以前嚟玩係順便去埋澳門大陸,而家香港係一個孤島,你叫啲鬼佬嚟玩乜嗻?
山長水路嚟香港,去尖沙咀睇下維港夜景然後返酒店,然後第二朝去郊野公園行下山?
咪玩啦!

放心
不會咁快廢除安心出行
必谷埋今年
全民打哂針
果班專家局長必針第一先

有清零封控更加無外國人來
所以從來不禁足不封控不全民檢測

https://m.youtube.com/watch?v=l0Eg-lwhskY

https://m.youtube.com/watch?v=wcfGNmKz2I8

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-10-3 02:26 發表
放心
不會咁快廢除安心出行
必谷埋今年
全民打哂針
果班專家局長必針第一先

有清零封控更加無外國人來
所以從來不禁足不封控不全民檢測

https://m.youtube.com/watch?v=l0Eg-lwhskY
其實對香港旅遊
而家最陰毒就係呢一條
而家外國都冇人玩疫苗通行證
你要啲鬼佬搵返個記錄出嚟又要裝app,為咗你呢個旅遊資源貧乏嘅香港?
根本麻煩到不得了。去都去日本啦。

仲未明白
安心出行一開始不是為旅客
第一要全港人打齊針
好快要開放關口
甚至免隔離
不再做檢測

真系好似感冒流感處理
流感都無要人強制隔離

只是上界政府動作太慢
一早谷埋小童打針
其他國家小童一早有得打
再谷大人打
全民打哂
現在無通行證

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-10-3 02:13 發表

廢咗疫苗通行證先講啦
你要外國人嚟香港玩之前,搵返個打針記錄,又要裝監控APP,又要搞呢樣又要搞嗰樣,咪即係倒米。

講開又講,香港旅遊資源貧乏,人哋以前嚟玩都係玩埋澳門同埋大陸,而家淨係可以過嚟香港,一個孤島。有乜好玩嗻。過嚟睇完維港夜景,然後第二朝去西貢食下劏客海鮮,之後行下山咁話咯喎?山長水遠飛過來香港就係做啲噉嘅嘢?咪玩啦。
的確, 純以旅遊方式到訪香港的旅客, 基本上不是單單遊覽香港, 大多數是會串遊澳門及國內, 單靠香港旅遊景點特色的話, 吸引會大減好多...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]