• 瀏覽: 74,356
  • 回覆: 43
  • 追帖: 1
+30
中國軍事評論員宋忠平接受《聯合早報》採訪時說,即便C919完全按照美國和歐洲的適航標準建造、在技術和安全上不存在問題,也很可能面臨「政治歧視

說好了的自由市場、公平競爭呢?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/821187/專家-國產c919客機很可能面臨-政治歧視-無法進入歐美市場

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-10-2 20:55 發表
根本係現代版8國聯軍搞中國唔入歐美市場無乜問題中國唔買佢哋d飛機用自家飛機
在商言商,無理由用咁多錢買架飛機只能飛國內線。而波音空巴就可以四圍飛。

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-10-2 21:03 發表

如果其他國家不批,意味只飛國內線,等於不能飛離中國境內,雖然也養得起這飛機,但對不起這飛機啊。
大部分亞洲、非洲都無問題應該可以成事。
惟歐美就都難講,空巴同波音在政界影響力不容忽視。

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-10-2 21:02 發表

波音=飛行棺材,我旅行指定唔搭波音
咁又好難完全唔坐波音,因航空公司都選擇唔多。不過我一定永不飛 737MAX

引用:
原帖由 Mrslow 於 2022-10-2 21:18 發表

有問題嗎?
中國唔係造唔到,只係用現成零件更容易攞到其他地方適航證。

引用:
原帖由 lpj88 於 2022-10-2 21:09 發表
歐洲有空中巴士, 美國有波音, 咁又點會買中國飛機呢?
不如藍海戰術去其他國家, 如南美/非洲/亞洲等.
歐美買唔買唔係問題,問題如果係無歐美既適航證,唔可以載客飛去當地機場。

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2022-10-2 21:24 發表

實際上C919你中短途客機
你啱!航程好似話4000公里左右?
呢個年代都好少要停站加油,聽長輩講以前香港坐民航機飛西歐要停兩次機。

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-10-2 21:23 發表

邊個話只可飛國內線?
 C919 目前只有中國自己既適航證。

引用:
原帖由 discuss-5 於 2022-10-2 21:25 發表
西方唔買就一定,但其他發展中國家呢!這才是真戰場。
唉,始終輸蝕。
人哋航空公司如果買波音,空巴就全球適航。
買C919就地方限定。
歐美根本唔想波音同空巴多個對手。

引用:
原帖由 FYML02 於 2022-10-2 21:36 發表
80%的重要零件來自外國....笑死人
如果目標只係飛國內完全唔打算飛出國既,俾啲時間,80%+ 重要零件 Made in China又有何難?就係要攞外國適航證,用外國現有零件最省時也省事。

引用:
原帖由 briancccc 於 2022-10-2 21:37 發表

其實而家全球最大既飛機市場,係中國內陸市場,C919本來就係小型機,唔通佢要黎從中國飛去歐洲咩。
無歐洲適航證既:(1)如果中東有買家,佢哋只能飛返中國,唔可以飛去歐洲。(2)另可能有亞洲既小型航空公司玩復古,玩中途停站加油飛歐洲。

引用:
原帖由 加燦 於 2022-10-2 21:37 發表
C919出口起碼是十年後的事,到時仲有冇歐盟都是一個問題。
如果歐美堅持唔發適航證畀C919,中國大可禁止佢地的飛機飛越中國領空,睇下誰怕誰?
咁激!?

引用:
原帖由 robin09 於 2022-10-2 21:40 發表

慢慢來,C919 已經有815架訂單,以目前商飛的產能,夠10年忙的。 這10年足夠C919 積攢口碑了。尼日利亞已經表示要買了。
另外,歐洲航空局的EASA 認證應該不難拿到。
歐洲最近聽晒美帝話,你對歐洲咁有信心?

引用:
原帖由 FYML02 於 2022-10-2 21:42 發表

中國做到的零件, 一定是自己做, 這是中國一向玩法,
做5到的, 就買技術回來做, 但人家5賣又如何?
所以只能買零件回來.....
如果全用中國零件咁就真係唔好諗要歐美適航證了。對方逐件逐件零件審批,夠晒籍口拖返十幾廿年。反而用大量已審批完成既零件,少好多籍口拖延。

引用:
原帖由 FYML02 於 2022-10-2 21:53 發表

國內市場 不用理適航器啦…
但冇引擎 飛條鉄咩
  首架量產型C919客機已於2022年試飛,即將交付航空公司。說到C919,一直有人認為它的零部件主要外購,只是「中國組裝」,但其實C919國產化率已達60%,且將繼續提高,直至完全國產化;它此刻最需要補足的,是一顆「中國心」(國產引擎)。

https://www.ourchinastory.com/zh/amp/4012

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]