• 瀏覽: 76,880
  • 回覆: 749
  • 追帖: 1
+30
C919基本上已可以代替A320/B737
波音空巴未來廿年潛在損失二千架訂單
仲未計以後中國發展到廣體客機
非洲大陸有龐大潛在客戶
忍多廿年睇歐美航空業衰退

引用:
原帖由 Mrslow 於 2022-10-2 21:18 發表

有咩問題
全部所以高科技產品都係用中國台積電架

引用:
原帖由 FYML02 於 2022-10-2 21:42 發表

中國做到的零件, 一定是自己做, 這是中國一向玩法,
做5到的, 就買技術回來做, 但人家5賣又如何?
所以只能買零件回來.....
如果全用中國零件咁就真係唔好諗要歐美適航證了。對方逐件逐件零件審批,夠晒籍口拖返十幾廿年。反而用大量已審批完成既零件,少好多籍口拖延。

中國自己都唔買, 要幫襯空中巴士

唔怕,做內陸機用。

引用:
原帖由 Mrslow 於 2022-10-2 21:18 發表

全球化麻, 唔會全部自己做

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2-10-2022 20:50 發表
中國軍事評論員宋忠平接受《聯合早報》採訪時說,即便C919完全按照美國和歐洲的適航標準建造、在技術和安全上不存在問題,也很可能面臨「政治歧視

不是「可能」,而是「必定」,鬼佬又點會放你一條生路?話曬競爭對手喎!

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-10-2 21:35 發表

歐美買唔買唔係問題,問題如果係無歐美既適航證,唔可以載客飛去當地機場。
一定要飛歐美? 定係你覺得歐美先係豪客?

引用:

其實你有無想過,點解美國咁耐都卡唔倒C919,咁都比中國順利量產?

問題並不在於其他國家用唔用C919, 最要命是其他國家不讓C919在他們國家升降,那麼這些飛機便只能在國內和允許其升降的國家飛行,要打破歐美的政治歧視,殊不簡單

引用:
原帖由 FYML02 於 2022-10-2 21:53 發表

國內市場 不用理適航器啦…
但冇引擎 飛條鉄咩
  首架量產型C919客機已於2022年試飛,即將交付航空公司。說到C919,一直有人認為它的零部件主要外購,只是「中國組裝」,但其實C919國產化率已達60%,且將繼續提高,直至完全國產化;它此刻最需要補足的,是一顆「中國心」(國產引擎)。

https://www.ourchinastory.com/zh/amp/4012

引用:
原帖由 FYML02 於 2022-10-2 21:36 發表
80%的重要零件來自外國....笑死人
Apple成部機除咗軟件,有冇1成係美國製造

引用:
原帖由 封無可封 於 2022-10-2 21:55 發表

唔買波音已經搞死美國
唔好話唔買,放聲話會買少啲,佢股價都有排受!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]