• 瀏覽: 77,017
  • 回覆: 749
  • 追帖: 1
+30
講到尾大陸咪又係靠美國技術,自煮硏髮?得啖笑,所以被國際社會歧視好正常

引用:
原帖由 加燦 於 2022-10-4 08:44 發表

三個字,你傻嘅。
鋰電池係美國領先?係佢哋就唔使迫現代去美國設廠啦。
大陸055係現代最強攻擊力嘅戰艦,唔係之一。
高溫超導磁浮係中國才有,雖然係試驗階段,但日本無此技術。
迫人去開廠,只係為左就業問題,電動車邊間領先唔駛多講,連電池佢地自己都開發埋
055就係比同級大架裝多d武器,算係先進但冇咩特別,當佢贏個馬鼻
高溫超導磁浮領先都好,日本唔係呢種技術但快d,硬要拆分去講,情況好似分球王同左腳球王,球王踢波叻d但佢唔識用左腳,所以淨係計左腳我贏

引用:
原帖由 揚州 於 2/10/2022 22:08 發表

Apple成部機除咗軟件,有冇1成係美國製造
波音機好多零件都唔係美國製造

引用:
原帖由 kchaha 於 2022-10-4 13:25 發表

迫人去開廠,只係為左就業問題,電動車邊間領先唔駛多講,連電池佢地自己都開發埋
055就係比同級大架裝多d武器,算係先進但冇咩特別,當佢贏個馬鼻
高溫超導磁浮領先都好,日本唔係呢種技術但快d,硬要拆分去講,情況好似分球王同左腳球王,球王踢波叻d但佢唔識用左腳,所以淨係計左腳我贏
日本低溫超導磁浮好嘥電,完全唔環保。中國高溫超導好節能,雖然將速度提升至600kmh, 但耗電量同現時的高鐵差不多。 仲有,邊個話日本系統快啲?大家都係600 kmh級別。中國要做快啲都得,但考慮到安全因素而將佢限速至600.

唔俾尾國歐豬的大客機入來。

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2-10-2022 20:55 發表
中國以後幫襯空中巴士,
咁美國就會揾中國談判
法國空客 Airbus 經已落戶四川成都

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-3 21:54 發表

美國引擎
最核心部份是美國做,甘公道講唔係完全中國貨。係買部件在中國安裝。

引用:
原帖由 kchaha 於 2022-10-4 13:25 發表

有人拆過Tesla部車,90%中國零件。馬斯克為左討好中國,風頭火勢時仲走去新疆開展覽場。世界十大電動車廠牌,有7個大陸牌子。其實你覺得美國電動車有邊忽領先緊?

引用:
原帖由 Mrslow 於 2022-10-2 21:18 發表

不用發數據了,60%國產,比世界上任何飛機國產率都高,而且2013年開搞,為了適航證,好多用歐美.
當年高鐵都一樣發展.
長江1000發動機都7788了多年後,你再慢慢睇啦

講就自由巿場,公平,做就仲衰過共產黨

C919暫時只做國內市場都做唔切; 遲下C929出場你看歐洲跪不跪低呢?

政治決策在面對經濟的大前題下根本一文不值; 歐洲缺能正充份演示中了!!!

美國,歐洲成日要求中國開放市場俾佢地,但呢班無恥人就不停壓止中國貨,中國科技發展,根本就係徹頭先的集體欺凌事。

引用:
原帖由 Dimalibudi 於 2022-10-4 14:55 發表

最核心部份是美國做,甘公道講唔係完全中國貨。係買部件在中國安裝。
航機的商業運營首要考慮是經濟性(省油&適航), C919零部件全面本土化未來定必落實到地, 現階段要求100%國產還是有點不切實際吧!

引用:
原帖由 briancccc 於 2022-10-4 17:09 發表

有人拆過Tesla部車,90%中國零件。馬斯克為左討好中國,風頭火勢時仲走去新疆開展覽場。世界十大電動車廠牌,有7個大陸牌子。其實你覺得美國電動車有邊忽領先緊?
耗電量。

引用:
原帖由 cwm001 於 2022-10-3 13:46 發表

幾十年前係做過,但依家已經無能力做到呢
相關人士話是在攝影廠內登月,宜家就話當年的所有圖紙,資料都唔見咗,再叫佢登月當然有心無力啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]