• 瀏覽: 76,876
  • 回覆: 749
  • 追帖: 1
+30
引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-10-2 21:03 發表

如果其他國家不批,意味只飛國內線,等於不能飛離中國境內,雖然也養得起這飛機,但對不起這飛機啊。
吾飛歐美日,可以飛俄羅斯,東南亞,中東,非洲,南美洲,
同等方式歐美日飛機亦不能抵中國

引用:
原帖由 discuss-5 於 2022-10-2 21:25 發表
西方唔買就一定,但其他發展中國家呢!這才是真戰場。
唉,始終輸蝕。
人哋航空公司如果買波音,空巴就全球適航。
買C919就地方限定。
歐美根本唔想波音同空巴多個對手。

中國機械電子野賣亞洲非洲就可以啦,洗撚賣比歐美咩

引用:
原帖由 lpj88 於 2022-10-2 21:09 發表
歐洲有空中巴士, 美國有波音, 咁又點會買中國飛機呢?
不如藍海戰術去其他國家, 如南美/非洲/亞洲等.
你放心,只要我國 919 係內陸大量使用而無問題,歐洲果邊佢哋遲早都會跪低。

引用:
原帖由 FYML02 於 2022-10-2 21:36 發表
80%的重要零件來自外國....笑死人
如果目標只係飛國內完全唔打算飛出國既,俾啲時間,80%+ 重要零件 Made in China又有何難?就係要攞外國適航證,用外國現有零件最省時也省事。

都講架啦,除了技術吾比,就算自行研發成功,都會實施杯葛,還要的是拉邦結派式的。

我坐飛機指定係空巴,坐波音怕左

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-10-2 21:51 發表

如果目標只係飛國內完全唔打算飛出國既,俾啲時間,80%+ 重要零件 Made in China又有何難?就係要攞外國適航證,用外國現有零件最省時也省事。
國內市場 不用理適航器啦…
但冇引擎 飛條鉄咩

引用:
原帖由 briancccc 於 2022-10-2 21:37 發表

其實而家全球最大既飛機市場,係中國內陸市場,C919本來就係小型機,唔通佢要黎從中國飛去歐洲咩。
無歐洲適航證既:(1)如果中東有買家,佢哋只能飛返中國,唔可以飛去歐洲。(2)另可能有亞洲既小型航空公司玩復古,玩中途停站加油飛歐洲。

引用:
原帖由 加燦 於 2022-10-2 21:37 發表
C919出口起碼是十年後的事,到時仲有冇歐盟都是一個問題。
如果歐美堅持唔發適航證畀C919,中國大可禁止佢地的飛機飛越中國領空,睇下誰怕誰?
咁激!?

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2022-10-2 21:26 發表
中國有14億人市場,自用啦

中國又贏
唔買波音已經搞死美國

相信繼華為後,  斷供零件, 又一產業將被列入制裁清單. 不管你是紅黃藍定白黑, 美國人眼中都是無差, 若有差, 只在有沒有利用價值. 滿口仁義道德, 實則豺狼成性.

引用:
原帖由 robin09 於 2022-10-2 21:40 發表

慢慢來,C919 已經有815架訂單,以目前商飛的產能,夠10年忙的。 這10年足夠C919 積攢口碑了。尼日利亞已經表示要買了。
另外,歐洲航空局的EASA 認證應該不難拿到。
歐洲最近聽晒美帝話,你對歐洲咁有信心?

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-10-2 21:46 發表

唉,始終輸蝕。
人哋航空公司如果買波音,空巴就全球適航。
買C919就地方限定。
歐美根本唔想波音同空巴多個對手。
對波音同空巴最大影響,係價格。C919出貨初期價格係0.99億美元,長遠目標係減到5000萬美元,將會比737Max同A320平超過一半。波音同空巴會有好大既價格壓力。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-10-2 20:50 發表
中國軍事評論員宋忠平接受《聯合早報》採訪時說,即便C919完全按照美國和歐洲的適航標準建造、在技術和安全上不存在問題,也很可能面臨「政治歧視

C919入唔入到歐美市場唔係北京的目的,
北京的目的係話比歐洲空中巴士及美國波音聽,
中國可以自產飛機了,
中國買外國的飛機會越來越少~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]