• 瀏覽: 77,086
  • 回覆: 749
  • 追帖: 1
+30
引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-10-2 20:50 發表
中國軍事評論員宋忠平接受《聯合早報》採訪時說,即便C919完全按照美國和歐洲的適航標準建造、在技術和安全上不存在問題,也很可能面臨「政治歧視

其實而家全球最大既飛機市場,係中國內陸市場,C919本來就係小型機,唔通佢要黎從中國飛去歐洲咩。

C919出口起碼是十年後的事,到時仲有冇歐盟都是一個問題。
如果歐美堅持唔發適航證畀C919,中國大可禁止佢地的飛機飛越中國領空,睇下誰怕誰?

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-10-2 21:30 發表

咁又好難完全唔坐波音,因航空公司都選擇唔多。不過我一定永不飛 737MAX
我而家選飛機,一定唔會選737,命仔緊要。

引用:
原帖由 Mrslow 於 2022-10-2 21:26 發表

非洲兄弟要借大陸錢黎買
大陸敢唔敢賣?
租賃吧!

引用:
原帖由 lpj88 於 2022-10-2 21:09 發表
歐洲有空中巴士, 美國有波音, 咁又點會買中國飛機呢?
不如藍海戰術去其他國家, 如南美/非洲/亞洲等.
慢慢來,C919 已經有815架訂單,以目前商飛的產能,夠10年忙的。 這10年足夠C919 積攢口碑了。尼日利亞已經表示要買了。
另外,歐洲航空局的EASA 認證應該不難拿到。

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2022-10-2 21:24 發表

實際上C919你中短途客機
你啱!航程好似話4000公里左右?
呢個年代都好少要停站加油,聽長輩講以前香港坐民航機飛西歐要停兩次機。

引用:
中國軍事評論員宋忠平接受《聯合早報》採訪時說,即便C919完全按照美國和歐洲的適航標準建造、在技術和安全上不存在問題,也很可能面臨「政治歧視

咁你唔制裁返轉頭?
全國也不用其他國家的飛機進入領空,只可用國產能飛入中國所有領空及呆灣領空!

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2022-10-2 21:26 發表
中國有14億人市場,自用啦

中國又贏
中國自給自足己是對波音及空客好嚴重的打擊。你慢慢笑啦。

呢啲唔洗專家講喇,預咗豬7同歐盟唔會買啦,但全世界就只有這些國家用飛機嗎?若部分東盟、非洲同阿拉伯國家買,我相信都已經夠晒做。

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-10-2 21:23 發表

邊個話只可飛國內線?
 C919 目前只有中國自己既適航證。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-10-2 21:32 發表

有問題嗎?
中國唔係造唔到,只係用現成零件更容易攞到其他地方適航證。
中國做到的零件, 一定是自己做, 這是中國一向玩法,
做5到的, 就買技術回來做, 但人家5賣又如何?
所以只能買零件回來.....

引用:

歐美一定杯葛C919,
自用及可以賣給中東國家。
波音走了中國這位大客,委縮可期。

國產機有冇諗過要進入歐美市場我都幾懷疑。反而目標市場係發展中國家多啲。

國際巿場唔單止歐美

引用:

So what ? 短途大機只飛中國國內航線已經足夠。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]