• 瀏覽: 76,886
  • 回覆: 749
  • 追帖: 1
+30
引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2022-10-2 21:21 發表

只要該國承認就可以了
例如沙地承認咁咪係沙地飛
本來C919就係飛中短途線
如果阿酋聯又承認,咁咪對飛2個國家

其實 只要佢話
隻機 九成 重要零件
都係 美製歐製
大陸 只係進行 組裝
咁大家就會 有信心

西方唔買就一定,但其他發展中國家呢!這才是真戰場。

老美歐洲果啲所謂自由就係只有我講,你地無得講

中國有14億人市場,自用啦

中國又贏

引用:
原帖由 discuss-5 於 2022-10-2 21:25 發表
西方唔買就一定,但其他發展中國家呢!這才是真戰場。
非洲兄弟要借大陸錢黎買
大陸敢唔敢賣?

引用:
原帖由 ax7ax 於 2022-10-2 21:26 發表
老美歐洲果啲所謂自由就係只有我講,你地無得講
係,所以根本唔洗同佢地講

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-10-2 21:03 發表

如果其他國家不批,意味只飛國內線,等於不能飛離中國境內,雖然也養得起這飛機,但對不起這飛機啊。
大部分亞洲、非洲都無問題應該可以成事。
惟歐美就都難講,空巴同波音在政界影響力不容忽視。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-10-2 20:50 發表
中國軍事評論員宋忠平接受《聯合早報》採訪時說,即便C919完全按照美國和歐洲的適航標準建造、在技術和安全上不存在問題,也很可能面臨「政治歧視

唔怕歐美制裁,中國技術愈來愈先進
有14億既市場就夠晒
以後由香港飛內地應該全部換晒C919,唔好比錢波音佢地賺
鬥制裁中國都無有怕
全國國內飛只用C919都大把市場

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-10-2 21:02 發表

波音=飛行棺材,我旅行指定唔搭波音
咁又好難完全唔坐波音,因航空公司都選擇唔多。不過我一定永不飛 737MAX

沒有關係,反正要進攻北美殺死所有美畜,老俄又將成為歐洲的主人,中俄就是世界的標準 !

引用:
原帖由 Mrslow 於 2022-10-2 21:18 發表

有問題嗎?
中國唔係造唔到,只係用現成零件更容易攞到其他地方適航證。

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-10-2 21:23 發表

邊個話只可飛國內線?
這機主要是培訓技術人才,平衡各方發展,市場不是目標。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-10-2 20:50 發表
中國軍事評論員宋忠平接受《聯合早報》採訪時說,即便C919完全按照美國和歐洲的適航標準建造、在技術和安全上不存在問題,也很可能面臨「政治歧視

唔出奇丫,白皮豬根本唔想世界同樣進步,因為白皮豬可以廉價亨用地球村大部分資源都系靠榨壓發展中國家。如果多國家一齊只會分薄佢地,所以佢地一定會反對,同宜家世界局勢一樣。

引用:
原帖由 lpj88 於 2022-10-2 21:09 發表
歐洲有空中巴士, 美國有波音, 咁又點會買中國飛機呢?
不如藍海戰術去其他國家, 如南美/非洲/亞洲等.
歐美買唔買唔係問題,問題如果係無歐美既適航證,唔可以載客飛去當地機場。

80%的重要零件來自外國....笑死人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]