• 瀏覽: 77,112
  • 回覆: 749
  • 追帖: 1
+30
引用:
原帖由 primegate 於 2022-10-2 21:56 發表
相信繼華為後,  斷供零件, 又一產業將被列入制裁清單. 不管你是紅黃藍定白黑, 美國人眼中都是無差, 若有差, 只在有沒有利用價值. 滿口仁義道德, 實則豺狼成性.
C919只是第一步,將來型號相信會愈來愈國產化

引用:
原帖由 choopper 於 2022-10-2 22:05 發表
中國自己都唔買, 要幫襯空中巴士
唔係唔買,而係中國市場太過大了,C919根本生產唔切。而家C919既訂單,已經排到十年。

引用:
原帖由 robin09 於 2022-10-2 21:40 發表

慢慢來,C919 已經有815架訂單,以目前商飛的產能,夠10年忙的。 這10年足夠C919 積攢口碑了。尼日利亞已經表示要買了。
另外,歐洲航空局的EASA 認證應該不難拿到。
賣幾架比高麗航空啦

仲有亞洲 非洲 中東 

買空中巴士又如何, 還是不能入歐洲市場.

不過, C919中國只負責外殼, 無所謂啦

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2022-10-2 22:06 發表

不是「可能」,而是「必定」,鬼佬又點會放你一條生路?話曬競爭對手喎!
咁對手以外呢?就好似美國唔會買空巴或法國唔會買波音一樣。但佢哋主要既競爭市場,係歐洲同美國以外既地方,呢個先係大市場。

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-10-2 22:01 發表
C919基本上已可以代替A320/B737
波音空巴未來廿年潛在損失二千架訂單
仲未計以後中國發展到廣體客機
非洲大陸有龐大潛在客戶
忍多廿年睇歐美航空業衰退
仲有波斯

引用:
原帖由 FYML02 於 2022-10-2 21:53 發表

國內市場 不用理適航器啦…
但冇引擎 飛條鉄咩
真係為咗外國才用外國零件,引擎亦可國産,看軍用運輸機運20已轉用新的國産引擎。

以前就難,今時今日,特別歐洲窮到燶,就嚟散曬

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-10-2 21:22 發表

在商言商,無理由用咁多錢買架飛機只能飛國內線。而波音空巴就可以四圍飛。
食到國內市場已經飽死(況且仲會有亞非拉國家會買),而即使c919順利規模量產,產能開頭亦有限制,要完成依家手頭上800幾架訂單起碼要十年時間,最新尼日利亞話有興趣買c919

引用:
原帖由 briancccc 於 2022-10-2 21:57 發表

對波音同空巴最大影響,係價格。C919出貨初期價格係0.99億美元,長遠目標係減到5000萬美元,將會比737Max同A320平超過一半。波音同空巴會有好大既價格壓力。
手頭上有波音同空巴股票既,見價好就應該放了 😉

淨係飛國內夠啦!

C919先在國內市場營運,邊有多供應歐美市場,你俾錢都買唔到啦🤦‍♂️

當年的運十老習幾近成功
可惜被尾角麥道波音騙了
不過現在也不差有C919
波音737MAX用舊機體
食唔起呢個大口徑引擎
以為改埋航電軟就掂
點知影響埋自己聲譽

C919係大陸飛多幾年
成本再平D拎多D數據
改良更好的大把人搶啦

引用:
原帖由 kapan609 於 2022-10-2 21:46 發表

吾飛歐美日,可以飛俄羅斯,東南亞,中東,非洲,南美洲,
同等方式歐美日飛機亦不能抵中國
東南亞都飛吾到.
因大部份東南亞國家都是美國馬仔.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]