• 瀏覽: 76,983
  • 回覆: 43
  • 追帖: 1
+30
引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-3 00:59 發表

因為中國沒有引擎
技術上被美國控制
美國唔係唯一有引擎技術既囉

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-10-3 03:06 發表

我都覺得係,香港飛倫敦9600幾公理,C919俾盡5500幾公里,要途中(或空中?)加油,咁仲攪國際認證做乜?
內地用舊之後二手賣俾啲窮既歐洲航空公司。😉

引用:
原帖由 Kelvinpwy 於 2022-10-3 01:06 發表
樓上講得對。主席及各高層都作為專機,咁先有說服力叫人買
拜登同全體高層幾時飛737MAX?

引用:
原帖由 LG02 於 2022-10-3 11:34 發表

歐佬實會買空巴機囉!自己貨嘛。
你未見歐洲航空公司飛波音嗎?
好多根本賺唔多,一向係價錢行先。

引用:
原帖由 959_fuk_kingyiu 於 2022-10-3 12:44 發表
其實737係好舊飛機,幾拾年機齡,仲要係由707變過泥!機頭section41真頭係707!一路只加電子嘢,十足大陸的士桑鉄拿,C919起碼係現代化飛機!好吾好飛過至知!吾好短命過三星機同380就ok
A380 死症係食油。
油價平無咩問題,油價一高就無航空公司用。

引用:
原帖由 LG02 於 2022-10-3 12:56 發表

買波音當交保護費嘛!依家仲有人敢買Max機形咩?
歐洲廉航當道,好多航空公司利潤微薄甚至無錢賺。唔似香港內地成日有筆直買新機。歐洲好多係買二手、三手,呢啲交易波音自己根本無咩錢賺。所以C919如果有歐洲適航證,將來大把二手市場!

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-3 12:59 發表

組裝不難的
越南肯花錢買備也能做
但是引擎,飛控,油控,起落架,這些才是核心技術,
但中國完全缺乏
網友是否講得太輕鬆?
三哥人傻錢多都做唔到。

引用:
原帖由 patco 於 2022-10-3 13:12 發表
以後不用買外國短途機
吓?中國市場咁大,我驚 COMAC做唔切喎!

引用:
原帖由 Alcohol618 於 2022-10-3 13:17 發表
有人敢搭?
C919?有機會既我會搭!

引用:
原帖由 fb8658efe4d22c 於 2022-10-3 11:41 發表

其實中國真係無改錯名,中國就是全世界中心,每日既國際新聞,China呢個字應該係最多媒體報導! 
三哥聽到會好傷心

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2022-10-3 12:35 發表

問題點解要買人地發動機,就係自己技術唔到家,唔係一定要你樣樣叻過人,但既然呢樣唔掂,何解要造架飛機出黎,但樣樣都要靠人,比人叉住條頸?十幾年前話搞飛機,我已經唔睇好。
正路全球合作發展。好似以前手機咁,大家按自身長處各有分工,個個有錢可賺,令手機科技日新月異。美國忽然用國安踢中國公司出局,禁技術之餘仲連賣零件都唔俾。變相迫中國科技自主。我話美帝捉蟲,每個行業當中國科技自主,美帝輸得更慘!手機係,將來航空業都係。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-10-3 13:27 發表

歐洲重視安全
C919飛了多才小時?
有甚麼國外用家使用?
安全紀錄如何?
甚麼都沒有啊
你講既任何新飛機都要經歷㗎啦。
歐洲唔批住既咪等下先啦。
反正C919已經夠晒單做10年,到時夠晒數據先批,歐洲民眾咪可以用二手C919囉!

引用:
原帖由 zambo 於 2022-10-3 13:23 發表
現今年代,西方人仲想獨霸科技已經很困難,如果唔比中國進入市場,佢國家的貨品一樣受到阻礙,唔好以為30年前大晒!
可惜唔少老人如拜登仲未醒。
咁又係既,推個成八十歲既做總統。怪誰?

引用:
原帖由 _👻_ 於 2022-10-3 13:29 發表
世界各地應該學中國禁止外國人入境 禁止中國人入境
你是日本人?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]