• 瀏覽: 3,753
  • 回覆: 31
引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2022-10-3 01:25 發表
施老闆曾經講過特區一碗飯原本可以一個人,現在要多人吃,捱下
小弟都支持一碗飯多人吃,或某些商戶退出市場,減少吃飯人數
特區是資本市場經濟,一定要無實力人離開市場,對市場進行健康調整

資本主義物競天擇,垃圾必須離開

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2022-10-3 01:31 發表
資本主義物競天擇,垃圾必須離開
昔日特區某些道德正義過份溺愛寵壞港爸或港媽令特區喪失自強不息精神,現在令港爸和港媽一定要艱苦磨練重新振興獅子山精神

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2022-10-3 01:40 發表

昔日特區某些道德正義過份溺愛寵壞港爸或港媽令特區喪失自強不息精神,現在令港爸和港媽一定要艱苦磨練重新振興獅子山精神
無本事即時要退出市場

在資本主義市場,最討厭是兔死狽悲討論

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2022-10-3 01:54 發表
在資本主義市場,最討厭是兔死狽悲討論
垃圾佔用生產資資根本是浪費

國家偉大理念同香港人假仁義必需小心理解

引用:
原帖由 101708858 於 2022-10-2 18:15 發表

香港總商會梁兆基接受電台訪問時稱,已有約一成企業計劃或已經長期遷出香港,短期內較難回流,期望香港盡快解除入境。即使港府10月或11月公布「0+0」,商貿活動需要一至兩個月籌備,料對第四季經濟也未必有太大幫助。他續指,香港長遠優勢仍在於連接內地和國際,除非能夠恢復與內地完全通關,香港難恢復以往優勢。

近期社會留意到不少原在香港發展的人才、企業轉至區內另一金融中心新加坡,梁兆基稱,企業會否回流視乎 ...
無自由行少左好多生意,想摺埋都好正常

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-10-2 21:43 發表
「梁兆基稱,除非能夠恢復與內地完全通關,香港難恢復以往優勢。」
咁仲唔清零?

共存撚成日喺度獵巫,口噏噏嗰啲抗疫政策搞衰經濟,問題係有冇諗過冇嗰啲抗疫政策死得仲快?
冇左抗疫政策,中國同出面比有乜嘢相對優勢呢?或者香港同李家坡比又有乜嘢相對優勢呢?

香港人要自己躺平,咁鍾意比鬼佬肏,就唔好成日話要人哋網開一面通關。
香港人自己畀德特裏克堡嘅美軍肏,就想大陸同胞一齊畀德特裏克堡嘅美 ...
傷家佬只顧自己利益

引用:
原帖由 101708858 於 2022-10-2 18:15 發表

香港總商會梁兆基接受電台訪問時稱,已有約一成企業計劃或已經長期遷出香港,短期內較難回流,期望香港盡快解除入境。即使港府10月或11月公布「0+0」,商貿活動需要一至兩個月籌備,料對第四季經濟也未必有太大幫助。他續指,香港長遠優勢仍在於連接內地和國際,除非能夠恢復與內地完全通關,香港難恢復以往優勢。

近期社會留意到不少原在香港發展的人才、企業轉至區內另一金融中心新加坡,梁兆基稱,企業會否回流視乎 ...
d死者快d搵e條7頭一齊落去

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-10-2 21:34 發表
踢走埋個垃圾通行証,0+0唔足夠。
快d移民啦

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-10-2 21:44 發表

BA.7 is coming.
仲打廢針?
你記得唔好打

引用:
原帖由 takngaihk 於 2022-10-2 21:49 發表
好老實講有料到就唔使喺香港啦, 走啦,去星加坡喇,千祈唔好返轉頭。
x2 有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場 香港永遠都係香港

引用:
原帖由 takngaihk 於 2022-10-2 21:49 發表
好老實講有料到就唔使喺香港啦, 走啦,去星加坡喇,千祈唔好返轉頭。
香港咁好搵邊捨得走

如果推出0+0,也要保留口罩令,避免由外國回來的人,再次帶Covid肺炎病毒來香港,而香港本土的人,不會感染所有Covid肺炎病毒

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]