• 瀏覽: 20,178
  • 回覆: 92
+2
引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-10-2 21:18 發表
香港公務員最大問題不是只是冗員,即使肯辦事的職員效率低,小事情都會花幾個月才會去辦,但辦又不一定能辦成,辦成也不一定辦好。
無生產力照出糧

行咗mpf都22年,剩番有長俸嘅公務員陸陸續續少。如果發現啲大懶蟲,工作未如理想,表現又唔合格,同埋又做唔到嘢!佢哋嘅上司有責任提醒去下屬,必要時採取紀律行動,又或者行政措施。若然冇做到呢個係責任承擔,佢嘅上級都會有影響,隔走呢啲咁嘅垃圾,可以幫庫房慳一大筆。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-10-3 07:28 發表
行咗mpf都22年,剩番有長俸嘅公務員陸陸續續少。如果發現啲大懶蟲,工作未如理想,表現又唔合格,同埋又做唔到嘢!佢哋嘅上司有責任提醒去下屬,必要時採取紀律行動,又或者行政措施。若然冇做到呢個係責任承擔,佢嘅上級都會有影響,隔走呢啲咁嘅垃圾,可以幫庫房慳一大筆。
絕對同意

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-10-3 07:46 發表

絕對同意
長俸嘅公務員,就係睇住份大糧同埋日後每個月嘅長俸做嘢。
正所謂做又36唔做又36,
做嘢就得過且過,
開工望收工,
收工望放假,
放假網出糧,
出糧望食糧!
如果知道會捉蟲,佢哋一定要份外小心工作。因為畀人捉到偷懶,隨時會隔走!最緊要冇咗啲長俸。

至於老懵董時代做嗰啲外判,嗰啲外判公司都要終止合約。

如果將公僕回歸現今職場效率,咁可以裁幾多人? ⋯⋯ 一半?

引用:
原帖由 terada 於 2022-10-2 18:18 發表
公務員 = 廢柴
仲要食碗面反碗底
典型人渣
一定要將香港黃畜清零

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-10-2 17:48 發表
淤血太多⋯以前讀書時出名的校內奸搞 都去了做公墓員,出嚟食飯時重話老闆全是水魚
我信你講,真係咁

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-10-2 21:18 發表
香港公務員最大問題不是只是冗員,即使肯辦事的職員效率低,小事情都會花幾個月才會去辦,但辦又不一定能辦成,辦成也不一定辦好。
仲有眼界窄,同過佢地合作,做嘢好因循。

教會所

引用:
原帖由 ifung5 於 2022-10-2 21:23 發表
先要取消世襲的順風車
父承子繼
父唱婦隨

引用:
原帖由 terada 於 2022-10-2 18:18 發表
公務員 = 廢柴
仲要食碗面反碗底
典型人渣
哈哈,你考吾到就講ed,酸到喱

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-10-2 18:53 發表
公務員學院院長:冗員應減少?點減少好呢?
個很個公務員都話自己唔係冗員,即刻就減少好多了!
根本係公務員制度問題,改革咗先講啦!
比卡超一上位,開N個新局,副司長,係咪帶頭製造冗員

被殖民時期呃敵人錢心安理得,回歸後應該有為國家建設盡心盡力嘅心態才對。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-10-2 16:49 發表
公務員學院院長郭蔭庶今日(2 日)在電台節目表示,公務員對國情認識不足,對國民身份不夠認同,他解釋是歷史遺留下來的問題,

食環科文係唔係文中所指呢?! ...
先炒撚哂講台個班啦。。吾該!

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-10-3 07:56 發表

長俸嘅公務員,就係睇住份大糧同埋日後每個月嘅長俸做嘢。
正所謂做又36唔做又36,
做嘢就得過且過,
開工望收工,
收工望放假,
放假網出糧,
出糧望食糧!
如果知道會捉蟲,佢哋一定要份外小心工作。因為畀人捉到偷懶,隨時會隔走!最緊要冇咗啲長俸。

至於老懵董時代做嗰啲外判,嗰啲外判公司都要終止合約。
希望政府真係拿出決心

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]