• 瀏覽: 94,281
  • 回覆: 31
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-10-2 20:40 發表

打多百針先再説
10O倍抗體

深圳甚麼村正在封控
你無去到
去下天津
唔夠講又喺度發脾氣。

就算有一百倍抗體都冇用,一萬倍可能得,舊款疫苗整出嚟嘅抗體對於新變種嚟講唔係有效嘅中和抗體。

引用:
原帖由 最後遺願 於 2022-10-2 20:36 發表

之前香港清零左一排,咪又係冇開關
講真,香港又冇澳門咁依賴大陸
香港唔通關大陸,最多咪少左班水貨客
大陸落黎有幾多真係旅遊會過夜?
香港玩左咁多年,我就真係睇唔到有咩特色景點
有錢果班大陸人都多數4,50歲,你叫佢地去海洋公園玩過山車咩?定叫人行山?
外國人都係黎香港食野行街,香港睇唔到有咩吸引力
水貨客好過南亞假難民

引用:
原帖由 黃加藍=綠 於 2022-10-2 22:05 發表

香港有幾百萬人中左招仲講後遺症?所以你班小粉紅廢柴仲唔喺度譁眾取寵?
Acute kidney injury in patients hospitalized with COVID-19
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7229463/

Acute Kidney Injury in COVID-19 Pneumonia: A Single-Center Experience in Bahrain
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7425827/

Coronavirus: Kidney Damage Caused by COVID-19
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/coronavirus-kidney-damage-caused-by-covid19

Breaking! Are certain newer sars-cov-2 variants causing a rise in chronic kidney disease and kidney failure in countries like singapore and thailand?
https://www.thailandmedical.news/news/breaking-are-certain-newer-sars-cov-2-variants-causing-a-rise-in-chronic-kidney-disease-and-kidney-failure-in-countries-like-singapore-and-thailand

引用:
原帖由 黃加藍=綠 於 2022-10-2 22:13 發表

咁你拿啲實際數據出嚟有幾多有後遺症咁我咪信囉😂香港係講喺講數據科學唔喺大劣呀小粉紅🤣
7月12日
中大醫學院推算,全港確診人數達127萬,當中超過90萬名康復者有最少一個「長新冠」症狀。

中大醫學院在醫院管理局支持下,今日(12日)開展為期3個月的全港首個大型長新冠研究,目標有10000人參與,以問卷形式調查本港新冠康復者出現後遺症的情況,掌握長新冠問題對患者健康、家庭及工作的困擾程度,以協助政府制定策略及調撥資源,策劃更全面的長新冠醫療服務。

另外,醫學院亦邀請參加者參與為期3年的第二階段研究,團隊會為1000名長新冠患者提供腸道微生態分析,以改善微生態失衡治療長新冠,名額先到先得。

▼7月12日
原文網址: 長新冠|中大推算逾90萬康復者出現症狀 全港首個大型研究今展開 | 香港01 https://www.hk01.com/article/791505?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

引用:
原帖由 Thank_777 於 2022-10-2 22:38 發表

國內一向不用戴口罩

你睡撚左幾耐?

晨早把控了肺炎
大陸主要抗疫手段係常態核酸檢查。
我返過去睇,大部分人中年人睇佢個樣教育程度不足,係唔識點樣帶好口罩,甚至乎成日將口罩拉低露出個鼻。
另外,新款病毒早就已經無視普通外科口罩,要有實質截斷傳播鏈嘅效果,要學澳門相對靜止,全部人出街必須帶(K)N95,但係大陸境內從來冇做到呢一步,可能教育程度比較低,很難要佢哋全日戴呢種口罩,加上貨源不足吧。

引用:
原帖由 002534 於 2022-10-2 23:40 發表

問題係同大陸最密切既地區就係港澳,好依賴既地區,長期封關都唔係辦法,香港好慘的,四面封關,搞到旅遊業慘淡,打工仔無法抽空隔離返鄉下探親同外遊,困係18區,人地冇法過省都還可以係省內其他城市旅遊,香港去邊都要面對隔離問題,冇足夠假期應付,另外唔想想昂貴既額外住宿費
香港商界巨嬰要躺平,香港商界巨嬰咁鍾意比鬼佬肏,香港人就唔好成日話要人哋網開一面通關。
香港人自己畀德特裏克堡嘅美軍肏,就想大陸同胞一齊畀德特裏克堡嘅美軍肏。
今鋪係時候要香港嗰班商界巨嬰要夢醒。
你哋商界巨嬰咁鍾意比鬼佬肏,見大陸同胞就西口西面,就畀你哋試下。
「純通外不通內!」
試完一兩年,商界巨嬰知道個慘字點寫嘅時候,就係啟動民心回歸嘅時候。
而家啱啱開外關個個去旅行就梗係爽架,但係酒店同埋餐飲就率先死了,死亡效應之後會輻射開去!

引用:
原帖由 002534 於 2022-10-2 23:54 發表

最慘係個d係同親人分隔個d ,一係就要攞no pay leave 先返到大陸,就算返到去,參加白事都來唔切,親人病左,返去見佢,話唔定係你隔期隔走鬼左,連最後一面都見唔到,我叔公就係例子,佢舊年走左,跟著佢d仔女,即係我堂姑媽叔伯都冇法抽空返去
我就冇你諗到咁仔細
我純粹想星期六日有個平平地可以去下,即日來回嘅地方,唔使成日屈喺香港行嚟行去都係嗰幾座山。
我就講到口水都乾,香港唯一生路係清零通內。
冇計,連香港總商會嗰個人都係話,長遠嚟講香港同內地要通關,香港先可以回復競爭力。
不過呢,香港掌權嗰班人個個都想去旅行/瘋狂外訪,呢班二世祖食慣玩慣,覺得返大陸就係cheap,返鄉下(日本)先係高貴,所以我哋嘅聲音係冇人當係一回事。
幾千億起個高鐵同埋港珠澳,要知道呢啲建築物係有壽限嘅,呢三年已經唔見咗2-3%,冇人當係一回事,簡直係棄之敝履,幾千億射落海!
香港如今荒謬如此,我哋仲有乜好講呢。
咪俾班港女試下一次病毒經濟大冒險咯,反正佢哋都覺得洗濕咗個頭,會死嘅都已經死咗,冇乜好驚!

引用:
原帖由 spike 於 2022-10-3 00:34 發表

就係囉我睇法都係咁  難道中央會通關比香港人上大陸播毒咩!現在香港每日仲有3-4千宗 根本短時間內無可能開關!
只有兩個可能性會通關 
1-大陸接受現實躺平與病毒共存!
2-香港確診宗數清0
做不到以上其中一項都唔駛諗可以兩地通關 想即日來回中港諗下好!

最多放寬港人回內地隔離日數減少到3+3就有機會!
點解躺平先係接受現實?
大把國家躺完都係經濟衰退。
大陸而家玩堆屍,咪即係跌咗個西瓜執返粒豆。
你哋淨係識搵個新加坡嚟講,你又唔講下新加坡有乜其他優勢?
人哋英聯邦國家有雞叫有美軍保護,根本係五眼聯盟喺東南亞地區嘅一粒明珠嚟嘅,簡直就係五眼嘅東方之珠。所以先造就到佢嘅成功咋。

引用:
原帖由 武德鼎 於 2022-10-3 02:28 發表

班傷家佬永遠都唔會講的事實,就係香港樓價貴

最好笑係有人話傷家佬愛國
有錢賺的時候咪愛國囉
呢個又唔係主因嚟嘅
做得呢啲跨國生意個生意額都唔細啦
唔爭在十萬八千租樓俾員工住
而家唔通中國先係硬傷。

啲垃圾二世祖,話香港唔通出面冇人嚟做會展。
大佬人哋嚟睇係睇大陸嘅生產商喺度擺展覽啊,你香港人有乜撚嘢好展?汽油彈定磚頭?

引用:
原帖由 PSlovingyou 於 2022-10-3 08:02 發表

中共建國時不斷宣揚人定勝天,又搞個全民大煉鋼,真係以為將啲爛銅爛鐵燒埋就係鋼材,又係用政治行先,科學行後。依家又重演
好似印度當時玩堆屍,度度都係土爐燒屍,嗰啲先似係土法煉鋼啊。
香港年頭都玩過堆屍,唔明香港嘅共存撚有乜資格做教師爺。

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-10-3 09:19 發表

保守政策
美國佬偷入來再放毒
無打針又死百人
根本就踢爆曬疫苗效果不佳。
你仲喺度死撐。

引用:
原帖由 YM_羅蘭仕 於 2022-10-3 22:38 發表
深圳衛健委報今日又有32陽性。
清零清到一日第二日又有。
幾時發完夢?
得幾單社會面

深圳有二千萬人

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-10-4 12:07 發表

失業
生活限制
最大問題
現在日日做核酸
落雨天要人排隊
原來仲可以落後成咁
無得預約?
己實名制
自動登記資料好容易
所以叫你未返過去就唔好日日喺度鳩噏。
真係解到好撚煩。
大部份核酸點都係十分鐘內搞掂,排隊要排幾耐,其實會實時上報到百度地圖/高德地圖,使撚預約咩?咁都叫落後?
你唔想排隊可以直接去醫院,畀十六蚊,做單管。
廢人淨係識日日喺度抹黑。

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-10-4 12:12 發表

上門採樣當然好
落雨也要整天排隊
3年全民檢測原來仲可以落後
市民只整日排隊
連外賣食飯者都無得去
食店有開無生意
抹黑越嚟越離譜,最爆嗰啲地點都係排廿分鐘,好多地方都係十分鐘以內。
唔鍾意排隊可以畀錢做單管架。
你未返過去就唔好喺度鳩噏啦。
反而你啲疫苗就累死人,打完個個都係病到九彩,唔信個連登睇下啲後生仔講乜,呢度嗰啲營銷號就梗係個個都冇後遺症個個都冇病徵啦。

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-10-4 12:48 發表

十鐘己經無效率
真系千人感染
成萬人排隊
全部中招
所以越做清零越退步
盲目
無科學
越清零越多感染

香港真係讚下
網上派籌
少了人羣聚集
交叉感染
現場只有幾十人排隊
廢話少講啦,又喺度發洩式批評。
深圳今日又壓到得返十一單,何來幾千感染?何來全部中招?何來退步?
完全鳩噏無成本。
一味喺度夾硬吹疫苗有用。有沒有用,中國這麼多科學家他們不知道嗎。中國科學家都話疫苗沒有起到很好的效果,簡單易明。
香港又要用身份證,又強檢,又要谷針,結果都係堆屍,咁樣就真係冇效率喇。
半年前剛剛玩完堆屍的香港人,半年後就要教大陸放寬嘅優勢,笑㭍撚死人咩?
德國重新收緊防疫,而且早就講過家居隔離係冇意義。
日本主流民意想政府先搞好疫情,再諗經濟。
睇出兩大出名嚴謹嘅民族嘅思維。
中國唔放寬,有根有據!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]