• 瀏覽: 5,730
  • 回覆: 38
+2
全球進入緊縮,大家都要過苦日子

好快~疫N會成為14億人的全民公敵
每個地區都選出他們地的疫N大王全國分享

需要咩人才 香港都大把啦 只係人工低沒人想做姐

引用:
原帖由 Vin.Diesel 於 2022-10-2 14:39 發表
本港11月初將舉行國際金融領袖投資峰會,全球多間大型金融機構的高層均會出席。香港總商會總裁梁兆基出席電台節目時表示,峰會進展發出強烈訊息,

...
你當啲高端人才弱智嘅咩?😒😒😒
佢哋會嚟香港俾班魔鬼迫自己同家人打毒針?

看電視,新加坡會積極遊說及支援新成立的創科公司在當地紮根,
同埋讓他們請月兩萬七的外地技術員,讓他們降低創業成本。
反觀香港只準請月薪十六萬以上的外地管理層。

歷任政府都有提倡,不過都是雷聲大雨點小。
比你0+0,政府是吾是真是積極攪創科先?

先清走哂公務員/教育界/法律界D瘀血,騰出職位,引入專才.

引用:
原帖由 Sailing_ship 於 2022-10-2 17:49 發表
看電視,新加坡會積極遊說及支援新成立的創科公司在當地紮根,
同埋讓他們請月兩萬七的外地技術員,讓他們降低創業成本。
反觀香港只準請月薪十六萬以上的外地管理層。

歷任政府都有提倡,不過都是雷聲大雨點小。
比你0+0,政府是吾是真是積極攪創科先?
如果你資助創科業界人員創業,0+0係冇用嘅,最緊要有錢,其次就係買零件買機器方唔方便。
要搞呢啲反而應該要同大陸通關。

引用:
原帖由 來如雷霆收震怒 於 2022-10-2 17:13 發表
去英國果D大部份係洗碗, 倉務人才.
英國白種專業人才現在被美國大型公司招用星巴克,可口可樂和花旗一姐,相反香港專業人士在海外發展清茶淡飯

香港人哈佛博士畢業,可以在亞洲從事教學工作有些少數在美國

香港過往咁多人才,股災走唔到,金融風暴一鑊熟,香港D金融人才最叻係咪係玩對沖呀 ?

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2022-10-2 18:16 發表
香港人哈佛博士畢業,可以在亞洲從事教學工作有些少數在美國
十幾年前我同事老公係美國德薩斯洲洗碗洗左十年. 佢老公係哈佛大學化學系博士, 但因為佢係香港人. 無人請佢做有關工作.

三哥大把呢D,你要幾多呀?

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-10-2 18:21 發表
香港過往咁多人才,股災走唔到,金融風暴一鑊熟,香港D金融人才最叻係咪係玩對沖呀 ?
最叻倫敦甘

引用:
原帖由 來如雷霆收震怒 於 2022-10-2 20:10 發表

十幾年前我同事老公係美國德薩斯洲洗碗洗左十年. 佢老公係哈佛大學化學系博士, 但因為佢係香港人. 無人請佢做有關工作.
小弟有個親友因老豆有錢,哈佛畢業,老豆給親友三千萬美金讓其在美國成家立室,在美國打風流工十分happy

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]