• 瀏覽: 7,718
  • 回覆: 46
+6
引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-10-2 14:15 發表

將你張香港身份證換成大陸身份證,都唔係問題
兩者有乜關係?

你地嫌香港警察冇絕紀律,咁換過一班更有紀律既人來做又唔合心水呀?

而且換做大陸身份證去斬斷移民外國黑暴回流香港後路,怕乜攬炒

改革係好事,舊既臃腫人員的確是多,但要小心做成中產階層震盪,令民心不穩,或者應該先教而後切?政治操作我不太熟悉,留待有料人士獻計。

好簡單姐 全體公務人員進行基本法及國安法測試 80%為合格線
未合格者將凍薪一年及須重考
如第二次未合格將進行品格審查 列入重點監察名單及須重考
如第三次未合格將終止公務員合約 永不錄用

現職公務員全部宣曬誓 擁護基本法 效忠特區 
如果連基本法及國安法測試都唔合格 唔認識國情 談何愛國愛港?

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-10-2 13:50 發表
因英治時期刻意隱沒一些近代史,管治時也不希望市民的身分認同歸向中國

反右?文革?
當年中三讀中史。教到民國都唔夠時間,成個共和國d歷史選擇性唔教
後來自己睇書先了解土改,反右,文革係乜野政治運動
英國佬洗腦哩方面真心勁,洗到一班友自稱係“英國人”!

引用:
原帖由 長谷川先生 於 2022-10-2 14:40 發表
好簡單姐 全體公務人員進行基本法及國安法測試 80%為合格線

如果連基本法及國安法測試都唔合格 唔認識國情 談何愛國愛港?
點止係考基本法同國安法,中國近代史都應該要考埋,當然係一啲簡單嘅題目,連中國近代史都唔合格嘅,就無資格做公務員。

引用:
原帖由 長谷川先生 於 2022-10-2 14:40 發表

啲立法會議員都要

港府真係學下深圳,二千幾萬人口,公務員人數只係香港嘅三分之二,香港炒咗三分之一公務員,我唔信政府運作唔到!
根本政府內部太多庸員,好多都係死蛇爛鱔,一夠鐘就打卡收工,返工其間就蛇下王,識親啲人入到去政府部門,本身係好熱血嘅都會變到好廢,咁不如慳返啲公帑,財政少啲赤字。

效忠查你事三世... 

引用:
原帖由 剎華 於 2022-10-2 14:30 發表
改革係好事,舊既臃腫人員的確是多,但要小心做成中產階層震盪,令民心不穩,或者應該先教而後切?政治操作我不太熟悉,留待有料人士獻計。
大陸要幾多人都有,怕乜野震盪?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-10-2 15:54 發表

大陸要幾多人都有,怕乜野震盪?
咁香港要行鐵腕政治,誓要肅清不良,我也沒話好說……

引用:
原帖由 剎華 於 2022-10-2 15:58 發表

咁香港要行鐵腕政治,誓要肅清不良,我也沒話好說……
事實就係香港亂足廿幾年,就係中央無鐵腕清洗內部反中勢力,港獨勢力中央有份培養的

世界上任何一個地方,都係先派人入政府清洗干淨然後先移交,中央對香港就係缺少呢個步驟

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-10-2 16:03 發表

事實就係香港亂足廿幾年,就係中央無鐵腕清洗內部反中勢力,港獨勢力中央有份培養的

世界上任何一個地方,都係先派人入政府清洗干淨然後先移交,中央對香港就係缺少呢個步驟
咁就拭目以待了,係時候見識一下李特首既功力有幾深厚了,要做到肅清又不影響公務員士氣同民心,好考功夫哦~~~

一早要啦,騰籬換鳥

引用:
原帖由 剎華 於 2022-10-2 16:07 發表

咁就拭目以待了,係時候見識一下李特首既功力有幾深厚了,要做到肅清又不影響公務員士氣同民心,好考功夫哦~~~
on9使乜顧你感受

97前港督有無上權威!根本英國佬97前修改法例攪到果班ao幾乎有免炒金牌!
分分鐘仲惡過特首!即是間接削特首權!唔好講其它!只是講最近林鄭走前肺炎大爆發時!
醫料大渾亂!d 中招病人好無人理!幾乎自生自滅!就知佢地有幾咁叉優獸團隊喇!
奇就奇在....無人要付責任喎!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]