• 瀏覽: 32,924
  • 回覆: 216
  • 追帖: 1
+3
炒啦。

判咁輕,即係鼓勵公務員繼續犯法,法官是否要有評核試,好多法官好似忘記職責。

無去睇醫生咁低能?

行使假文書又係重判社會服務令!唔通又係黃屍的專利!咁判法有古怪喎!

引用:
原帖由 williamsze31 於 2022-10-2 10:32 發表
炒咗佢喇!
社會毋須呢D人的服務!
👌
話就話去服務,點知佢會唔會又走去跳舞

一個為咗自力更新用虛假文件判三年
公務員知法犯法居然係服務令
dklm 都話香港多久觀
啱啱見到樓上有人講咗,自力更新嘅原來判四個月

公墓完真正鐵飯碗.

跳舞可以摸來摸去 

引用:
原帖由 onnam 於 2022-10-2 10:13 發表
民政事務總署一名署理高級行政主任3度欺騙該署,聲稱要在工作期間申領「應診假」去看中醫,實際卻去參加跳舞中心的舞蹈班,最終被揭講大話,事後被廉政公署起訴6項代理人意圖欺騙其主事人而使用文件罪。她早前承認其中3罪,另外3罪獲不提證供起訴,今早(24日)於九龍城裁判法院被判處160小時社會服務令。

行使虛假文件判社會服務令,
咁用假免針紙其實一樣好少事?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/請假睇中醫實赴跳舞班-民政署主任行使虛假文件判-160-小時社服令-071508902.html
幾好啊。仲保到份工。年底仲有機升職tim。

係咪繼續升職加薪 

應該會被炒或迫辭職!

dllm又係班仆街跳舞群組,唔係黃畜先犯法架

好過跳茶舞嘅

我試過公立E院'覆診(每4個月一次嗰D)'E生只比半day,佢話覆診唔等於病,只係取藥

引用:
原帖由 onnam 於 2022-10-2 10:13 發表
民政事務總署一名署理高級行政主任3度欺騙該署,聲稱要在工作期間申領「應診假」去看中醫,實際卻去參加跳舞中心的舞蹈班,最終被揭講大話,事後被廉政公署起訴6項代理人意圖欺騙其主事人而使用文件罪。她早前承認其中3罪,另外3罪獲不提證供起訴,今早(24日)於九龍城裁判法院被判處160小時社會服務令。

行使虛假文件判社會服務令,
咁用假免針紙其實一樣好少事?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/請假睇中醫實赴跳舞班-民政署主任行使虛假文件判-160-小時社服令-071508902.html
假針紙,有案例,社會服務令

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]