• 瀏覽: 32,932
  • 回覆: 216
  • 追帖: 1
+3
點解無炒?

引用:
原帖由 onnam 於 2022-10-2 10:13 發表
民政事務總署一名署理高級行政主任3度欺騙該署,聲稱要在工作期間申領「應診假」去看中醫,實際卻去參加跳舞中心的舞蹈班,最終被揭講大話,事後被廉政公署起訴6項代理人意圖欺騙其主事人而使用文件罪。她早前承認其中3罪,另外3罪獲不提證供起訴,今早(24日)於九龍城裁判法院被判處160小時社會服務令。

行使虛假文件判社會服務令,
咁用假免針紙其實一樣好少事?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/請假睇中醫實赴跳舞班-民政署主任行使虛假文件判-160-小時社服令-071508902.html
點解唔系終止關係,被欺騙還可以留底,以後就有樣學樣。

炒三公!冇公墓完做,死撚得。

點解吾炒

痴L線判咁輕 炒L咗佢啦

炒咗未?

入罪都唔使炒?

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-10-2 10:58 發表
而家咁既時勢,我估有可能炒,或者叫佢自己辭職(虛假文書其實炒得)

不過如果佢賴死唔走,未必會炒;如果以前,多數會保佢
系要判監

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-10-2 10:25 發表
應該抄得,判個服務令就算唔公平,要保持公務員高質素就留不得
公務員仲有高質素既咩? 人唔笑狗都吠

引用:
原帖由 江湖難吃的富豪 於 2022-10-2 16:17 發表
犯法天堂!
法治已死!
無法無天!
師兄,此言差矣,所有野建基於你係咪公墓園,如果唔係,香港並唔係你嘅犯法天堂!

pk

引用:
原帖由 onnam 於 2022-10-2 10:13 發表
民政事務總署一名署理高級行政主任3度欺騙該署,聲稱要在工作期間申領「應診假」去看中醫,實際卻去參加跳舞中心的舞蹈班,最終被揭講大話,事後被廉政公署起訴6項代理人意圖欺騙其主事人而使用文件罪。她早前承認其中3罪,另外3罪獲不提證供起訴,今早(24日)於九龍城裁判法院被判處160小時社會服務令。

行使虛假文件判社會服務令,
咁用假免針紙其實一樣好少事?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/請假睇中醫實赴跳舞班-民政署主任行使虛假文件判-160-小時社服令-071508902.html
行使虛假文書最高可判14年

引用:
原帖由 dvddvdhk 於 2022-10-3 13:17 發表

師兄,此言差矣,所有野建基於你係咪公墓園,如果唔係,香港並唔係你嘅犯法天堂!
教不嚴
師之墮

管理鬆散
先有二打六救生員病假佔中

當D上級流既

上次有個老嘢保安同樣用假文件判咗4個月喎,唔通公墓園有特權

大把呢啲公務員,佢只係唔好彩被捉到。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]