• 瀏覽: 7,624
  • 回覆: 41
電動車特斯拉(Tesla)行政總裁馬斯克周五在特斯拉人工智能(AI)日展示了外界期盼已久的人形機械人Optimus,這款機械人在舞台揭幕後緩步走台前,向在座觀眾揮手致意。除了現場展示外,特斯克另透過影片介紹Optimus能夠執行的簡單工作,例如澆花、提物以及拿起金屬棒等部件的細微動作。馬斯克表示,特斯拉的目標是生產出數百萬台Optimus,並把售價控制在2萬美元(15.67萬港元)以內。

機械人時代, 相信好快走入家居了,「禍兮福之所倚,福兮禍之所伏」

將來禍或福??難料!!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1876583/即時-國際-Tesla展示人形機械人Optimus-目標產量逾百萬台

機械人要電驅動, 一招斷北溪, 變多舊阻埞係家

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-10-2 07:26 發表
電動車特斯拉(Tesla)行政總裁馬斯克周五在特斯拉人工智能(AI)日展示了外界期盼已久的人形機械人Optimus,這款機械人在舞台揭幕後緩步走台前,向在座觀眾揮手致意。除了現場展示外,特斯克另透過影片介紹Optimus能夠執行的簡單工作,例如澆花、提物以及拿起金屬棒等部件的細微動作。馬斯克表示,特斯拉的目標是生產出數百萬台Optimus,並把售價控制在2萬美元(15.67萬港元)以內。

[i ...
老千食完bitcoin,又出黎搵食,睇yt片,都係播d辦公室預備好既片段,重要有條電線吊住係頭頂

呢只死老千,又諗住千人。

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2022-10-2 07:37 發表

老千食完bitcoin,又出黎搵食,睇yt片,都係播d辦公室預備好既片段,重要有條電線吊住係頭頂
咁佢點計都有誠意過玩完宇宙既

叉1次電玩幾耐

比較關心佢有冇安全設置,不能傷害人類

不務正業

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-10-2 08:05 發表
叉1次電玩幾耐
諗起艾瘋, 叉電可能會爆

引用:
原帖由 cwilson1 於 2-10-2022 08:21 發表

諗起艾瘋, 叉電可能會爆
叉電爆炸常有唔止iphone

「未來戰士」雛型。

Hyperloop 重未找數喎。

美國間碟機械人走入全世界人嘅家居 呢招勁

引用:
原帖由 bi11 於 2022-10-2 08:52 發表
美國間碟機械人走入全世界人嘅家居 呢招勁
唔使預我,要買我都會買華為。

Tesla 機械人型號係 T-800   等死啦 Sarah Connor

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]