• 瀏覽: 22,414
  • 回覆: 154
  • 追帖: 1
+2
二次大戰中,露尾對蘿蔔頭實施過二次核打擊,成為擁核國家可以對無核國使用核武器先例!

引用:
原帖由 自脫胸圍屈.非禮 於 2022-10-2 17:25 發表
二次大戰中,露尾對蘿蔔頭實施過二次核打擊,成為擁核國家可以對無核國使用核武器先例!
2戰日本是侵略國,且犯下多種戰爭罪行

而家俄國是侵略國,且侵略比她弱小的鄰國,意圖吞併他國國土

引用:
原帖由 剎華 於 2022-10-2 14:56 發表
場仗打到而家,真係睇到我眼火爆!!明明就大好形勢,但果時我就諗,老美又話世界強者,難道他支持一個小國的戰爭就打成這樣嗎?我不信!!所以我堅持說大局暫定,要是結果在當時烏克蘭投降,那麼我絕對支持中國出兵台島,可是峰迴路轉,烏克蘭來個大反撲,一路打到利曼,如魚得水,我這才知道北約的厲害,老美的厲害,這時我就在想,中國要是強攻台島,海戰一定會很難打!!若中國成圍堵台島之勢,但老美在外瓦解圍堵,裡外受敵, ...
慈不掌兵
所以武統第一波必定是殲滅戰,48小時內切除台上所有有生力量和基建設施。不留半點水花…

支持用核彈,好多人都想睇下核彈威力

引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2022-10-2 13:10 發表
係時候用阻嚇力大武器

我做領導人一定會做,震懾力係用武力做出
阻嚇力大武器的只係用嚟阻嚇,唔係攞嚟用。
俄羅斯用左核武,即使美國無用核武還擊俄羅斯,美國或北約都有好多還擊方法。
例如北約出軍烏克蘭,北約將俄羅斯海外基地全掃,美國通過租借法案將核彈租借給烏克蘭,等烏克蘭可以還擊核等等。

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-10-2 17:57 發表

慈不掌兵
所以武統第一波必定是殲滅戰,48小時內切除台上所有有生力量和基建設施。不留半點水花…
當日俄軍與烏克蘭開戰之初,我也認為俄軍三爬兩撥KO烏克蘭,但事實呢?

引用:
原帖由 剎華 於 2022-10-2 18:55 發表

當日俄軍與烏克蘭開戰之初,我也認為俄軍三爬兩撥KO烏克蘭,但事實呢?
當日俄軍與烏克蘭開戰之初,全世界包括美俄中歐也認為俄軍三爬兩撥KO烏克蘭。
中國在烏克蘭一開始並無撤僑, 反而叫在烏克蘭的中國人展示中國旗。
但澤連斯基表現出總統守國門, 在關鍵時期沒有離開基輔, 振發了烏克蘭軍民的士氣!

引用:
原帖由 剎華 於 2022-10-2 18:55 發表

戰場不只在烏,實際是全歐洲和中東。普京早表明是反擊撒克遜人的種族戰爭。俄羅斯戰略綱要重點是核戰,或者嚇怕了習老大…
俄軍不會敗,看當年車臣戰爭,最強戰士仲未出場

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-10-2 10:44 發表

其實之前 俄軍又攻勢轉守勢 就已經搲哂頭
兵力無優勢 前線綿長
保持攻勢 會令到烏軍陷入防守
但當俄軍轉守勢 即係俾烏軍喘息 重新整頓既時間
以俄軍兵力 根本無法守住咁長既前線
結果就係烏軍一集中兵力去打 就P哂K

最唔可以原諒既係 明明俄軍係清楚烏軍既調動
但係仍然係愛理不理 要到瀨屎時 先郁一郁

當然 個人估計 現時既情況 責任應該係莫斯科果邊
到呢一刻 佢地都係 ...
應該是有接觸  因為默克爾出來講話給依家個德國總理  主要是睇德國 如果佢扯番歐盟大旗 可以和談

引用:
原帖由 自脫胸圍屈.非禮 於 2022-10-2 17:25 發表
但之後就成為禁忌。
從無再用過。
如果俄國用核, 其他國家會係咩反應?

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-10-2 19:22 發表

戰場不只在烏,實際是全歐洲和中東。普京早表明是反擊撒克遜人的種族戰爭。俄羅斯戰略綱要重點是核戰,或者嚇怕了習老大…
俄軍不會敗,看當年車臣戰爭,最強戰士仲未出場
反擊撒克遜人, 應該係打英美吧, 但現在他是打烏克蘭!
用腦子的人都不會信反擊撒克遜人等鬼話!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-10-2 19:31 發表

反擊撒克遜人, 應該係打英美吧, 但現在他是打烏克蘭!
用腦子的人都不會信反擊撒克遜人等鬼話!
殖民奴的確與別不同

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-10-2 19:33 發表

殖民奴的確與別不同
俄奴, 汪精衞們的確與別不同

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-10-2 19:35 發表

俄奴, 汪精衞們的確與別不同
鄉土大把黃畜同類,何不光明正大盡情唱?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]