• 瀏覽: 22,441
  • 回覆: 154
  • 追帖: 1
+2
係時候用阻嚇力大武器

我做領導人一定會做,震懾力係用武力做出

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-10-2 11:19 發表

呢篇野我睇過
好多人對俄國有好大誤解
其實普京係俄國裡面 算係溫和派
雖然佢表現出黎係作風硬朗 強人政治
但實際上 好多野佢都願意妥協

俄烏戰事一路以黎 其實有好多奇奇怪怪既野
就好似 明明電廠都已經係俄軍控制
但基輔仍可以有水有電仲可以上網鬧普京

以及戰事一直都係打打停停 係咁話要談判
而且為左減少對方傷亡 而刻意令俄軍進行更冒險操作
當了解俄國國內既情況
就知 ...
比起習老大說希望和平統一
普京還是守護著民族尊嚴,當年收服車臣的強人風采依然

烏克蘭大勝咁多日, 都仲繼續贏緊. 咁厲害.
個地方名, 應該係莫斯科, 係咪打錯咗

引用:
原帖由 caorenjie 於 2022-10-2 11:31 發表

感覺俄軍就像當時的國民政府
火燒屁股還想着內鬥
不過看到紅利曼視頻
俄羅斯空天軍倒是在紅利曼表現非常英勇
在對方有毒刺導彈情況下,依然超低空幫助守軍
俄羅斯民族有個特點……唔擅長打順風順水個局面。
每次逼到山窮水盡又突然會變身超級撒亞人……

所以今日個戰況同芬蘭戰爭或者德國開戰初期一樣。蘇軍當年都系打到崩潰……
今日一樣咁款。
而且歷史真系巧合。當年蘇軍崩潰係西部軍區。
今日失手整個北線。造成俾烏克蘭主動反攻兩次得手都系西部軍區。

呢個軍區應該嚴加整頓。

支持,要用大型重武器,時幾,在烏軍定北約的軍人,大家都是知是北約軍穿烏軍軍服,先發制人,現在北約對核武的詞變麻痺,打少量,有壓制的功效,你忍手,別人用,你咪,很傻逼
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30792786&tr_h=165974475163391fa2492ff7_53085375&tr_des=exh

烏仔冇核,打咗唔怕佢還拖.

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-10-2 13:23 發表

俄羅斯民族有個特點……唔擅長打順風順水個局面。
每次逼到山窮水盡又突然會變身超級撒亞人……

所以今日個戰況同芬蘭戰爭或者德國開戰初期一樣。蘇軍當年都系打到崩潰……
今日一樣咁款。
而且歷史真系巧合。當年蘇軍崩潰係西部軍區。
今日失手整個北線。造成俾烏克蘭主動反攻兩次得手都系西部軍區。

呢個軍區應該嚴加整頓。
俄國打侵略戰多數唔掂居多, 日俄戰爭又輸, 一戰又輸, 蘇芬戰爭, 俄佬都唔可以話取勝。
俄國要嬴係靠要防守, 用冬天消滅敵人精銳, 跟住反擊。
俄國領土好大, 但多數係人都無幾多個的西伯利亞。
在東歐, 俄國領土其實和立國之初無乜大分別。

場仗打到而家,真係睇到我眼火爆!!明明就大好形勢,但果時我就諗,老美又話世界強者,難道他支持一個小國的戰爭就打成這樣嗎?我不信!!所以我堅持說大局暫定,要是結果在當時烏克蘭投降,那麼我絕對支持中國出兵台島,可是峰迴路轉,烏克蘭來個大反撲,一路打到利曼,如魚得水,我這才知道北約的厲害,老美的厲害,這時我就在想,中國要是強攻台島,海戰一定會很難打!!若中國成圍堵台島之勢,但老美在外瓦解圍堵,裡外受敵,中國必定輸!!這就是一打一和二打一的差別了,甚麼是雙拳難敵四手?看來中國唯一可做的就是佯攻罷了,不是真打台灣,將主力放在其他戰略重點上,先迂迴切斷老美的艦的補給路線,用遊擊的方法慢慢消耗老美的彈藥,這非數倍多於敵之兵不可!!俄烏之戰,和中台之戰,老美的作用真巨大啊!這隻老鷹無論何時都那麼眼光毒辣哦~~

馬上用吧。講多無謂。

引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2022-10-2 13:10 發表
係時候用阻嚇力大武器

我做領導人一定會做,震懾力係用武力做出
但不包括核武, 小型核武都不可。

引用:
原帖由 望見冰凍的羊 於 2022-10-2 13:30 發表
支持,要用大型重武器,時幾,在烏軍定北約的軍人,大家都是知是北約軍穿烏軍軍服,先發制人,現在北約對核武的詞變麻痺,打少量,有壓制的功效,你忍手,別人用,你咪,很傻逼
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30792786&tr_h=165974475163391fa2492ff7_53085375&tr_des=exh
但不包括核武, 小型核武都不可。

引用:
原帖由 green2016 於 2022-10-2 11:15 發表

無錯,只係得四個地區入俄,太少啦 😀
其他地區無豐富燃氣 /石油資源,又或者無重要巷口作策略據點。只有頹垣敗瓦同難民,係負資產呀!

D負資產留番俾歐盟囉!

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-10-2 11:23 發表

援軍有出動。本來有兩萬人。隸屬於58集團軍。
結果真系去前線得1500人……
其他部隊同上次近衛4坦克師一樣。
又玩失蹤。唔知道去左邊度……
1500人去救5000人。
對面烏軍係1萬4千前鋒。加3萬後備。
以俄佬今日個素質
打鬼打咩
法輪料定銷藥員料呀?!

中華人民共和國和烏克蘭關于進一步深化戰略夥伴關係的聯合聲明笫二款(2013年12月5日)

中華人民共和國根據聯合國安理會第984號決議和1994年12月4日中國政府關于向烏克蘭提供安全保證的聲明,承諾無條件不對作為無核武器國家的烏克蘭使用或威脅使用核武器,並在烏克蘭遭到使用核武器的侵略或受到此種侵略威脅的情況下,向烏克蘭提供相應安全保證。

支持中共根據條約核平莫斯科

http://www.gov.cn/jrzg/2013-12/05/content_2543057.htm

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]