• 瀏覽: 20,847
  • 回覆: 144
  • 追帖: 2
+4
近年,有不少移民英國的父母,為了子女食得健康,都會費盡心思為他們炮製愛心飯盒,不過因為中西飲食文化有差異,分分鐘搞到子女與同學格格不入變成異類,最近有一位移英爸爸在Facebook 群組「食在英國 超

去奶英真好,細細個就食垃圾食物!自己食就好,唔好害個女??個女將來三高,就因為父母為下一代!

新聞來源連結:

https://topick.hket.com/article/3366605?r=cpstna

要融入當地文化 

啲人真奇怪,曱甴走左未由佢,成日咁關心英國關啲人叉事,自己又唔係響英國,唔明做咩咁關心其他人,又唔講吓其他國家生活狀況?

最多回家食好D 

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2022-10-2 05:14 發表
近年,有不少移民英國的父母,為了子女食得健康,都會費盡心思為他們炮製愛心飯盒,不過因為中西飲食文化有差異,分分鐘搞到子女與同學格格不入變成異類,最近有一位移英爸爸在Facebook 群組「食在英國 超

聽講話好多人想返來,千萬唔好返來,做人要有骨氣,捱2,30年就好啦💪💪

這種生活就叫做為左下一代移民英國。

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2022-10-2 05:14 發表

入鄉隨俗,想人哋唔抗拒你,俾你埋堆就唔好攪到自己與別不同。

香港人間交資談講廣東話,唔理其他參與者唔知你哋講乜,更加係大忌!

引用:
原帖由 ANZAS 於 2022-10-2 05:42 發表
啲人真奇怪,曱甴走左未由佢,成日咁關心英國關啲人叉事,自己又唔係響英國,唔明做咩咁關心其他人,又唔講吓其他國家生活狀況?
移英港人心繫出生地香港,仍記掛親友,但都俾香討唔少人話去咗英國做乜仲咁關心香港嘅事,係咪融入唔到英國社會。

掉返轉,英國小國寡民,二流國家,同你哋冇啦冇掕,使乜理人哋發唔發債,房貸崩唔崩,有冇熱浪,有冇冷氣,電費貴唔貴,牛油幾多錢,英鎊升定跌吖,見到都戥佢哋辛苦!

唔知係咪喺大灣區生活得好辛苦,想睇人仆街心理上平衡啲?

引用:

感覺女兒被同學排擠並非飯盒,可能是被歧視。

引用:
原帖由 ANZAS 於 2022-10-2 05:42 發表
咪係咯,希望曱甴走左唔好再抹黑香港,而留低香港的人就耳根清淨,咪鬼理班曱甴啦,佢地死佢地事。

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-10-2 05:41 發表
要融入當地文化 
首先要將頭髮,眼睛,皮膚容咗先可以融入社區,自己選擇,不要後悔。

引用:
想人寂寞佢哋有幾好?

又係港窮撚嘅酸文,點解咁關心大英嘅?得閒就反大碌啦港柒

引用:
原帖由 雕狗豹狸 於 2022-10-2 06:36 發表

首先要將頭髮,眼睛,皮膚容咗先可以融入社區,自己選擇,不要後悔。
唔好酸葡萄

只會食快餐

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]